Gitárok, Google és géppuskák

A hatalom spektrumának egyik szélső értékén a stratégiai nukleáris erők, a másikon a kultúrdiplomácia áll, ám a kettő közötti mezőben számos olyan található, amelyeket nem hagyhatnak figyelmen kívül a hatalmat „okosan” gyakorlók.

A kemény (hard), a puha (soft), illetve az okos (smart) hatalomról szóló elméleti vitákhoz való hozzászólással jelentkezett Simonyi András és Markos Kounalakis a The Christian Science Monitor amerikai hetilap legfrissebb számában, a novemberben esedékes lisszaboni NATO-csúcs elé időzítve.

– A spektrális hatalom fogalma alapvetően egy új megközelítés arra, hogy integráltabban szemléljük hatalmi eszköztárunkat. A szabad és demokratikus országoknak, szövetségeknek és szervezeteknek el kell kezdeniük világosabban látni a hatalom finom színeit, árnyalatait és keverékeit. Ahogy arra a teljes és széles spektrum lehetőséget ad – érvel Simonyi, hazánk volt washingtoni, illetve brüsszeli NATO-nagykövete, valamint Kounalakis, a The Washington Monthly folyóirat volt elnökkiadója, Eleni Tsakopoulos-Kounalakis budapesti amerikai nagykövet férje – a Gitárok, Google és lőfegyverek: a nyugati hatalom új szemlélete című írásban.

A rockzene (amelynek Simonyi maga is művelője) szerepet játszott a kelet-európai vasfüggöny lebontásában. Az internet ismeretlen „hősei” kitalálták, hogyan lehet proxiszerverekkel kijátszani az iráni rezsim világhálós cenzúráját. Persze ezek csak eszközök, jóra-rosszra egyaránt felhasználhatóak. – Nagy megnyugvás, hogy a spektrális hatalom csak azok kezében lesz hatékony, akik megértik: tartós befolyást soha nem lehet elérni pusztán katonai erővel vagy gazdasági befolyással, hanem olyan „osztozással”, amely előnyösnek bizonyul a globális közösség és az egyén számára is – írja Simonyi és Kounalakis.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.