Brüsszelből Kínába megy Orbán

Orbán Viktor miniszterelnök, Martonyi János külügyminiszter társaságában, a brüsszeli EU-csúcsról tegnap este háromnapos látogatásra Kínába indult.Ugyancsak az ázsiai országba repült ukrajnai látogatása végeztével Fellegi Tamás fejlesztési miniszter, aki a kormányfővel együtt felkeresi a sanghaji expót is, amelyet vasárnap zárnak ünnepélyesen.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője tegnap délután közölte az MTI-vel, hogy Orbán Viktor háromnapos hivatalos látogatásra Kínába utazik Wen Jiabao kormányfő meghívására. A magyar miniszterelnök útja során tárgyalást folytat kínai kollégájával, továbbá Sanghajban találkozik a helyi kormányzóval és látogatást tesz a városban rendezett világkiállításon is, ahol beszédet mond az expó záróeseményén. Szijjártó közleménye szerint a miniszterelnök látogatása idején több kínai nagyvállalat meghívásának is eleget tesz.

Emlékeztetni érdemes, hogy még tavaly december elején Orbán a Fidesz elnökeként járt Pekingben, s akkor felvette a hivatalos pártközi kapcsolatokat a Kínai Kommunista Párttal. Annak idején fogadta őt Xi Jinping kínai alelnök is. Az MTI-nek akkor Orbán Pekingben kijelentette: – A magyar nemzetgazdaságnak és a magyarországi embereknek az az érdekük, hogy a világgazdaság leendő centrumával, Kínával mély, kiegyensúlyozott és baráti kapcsolatokat ápoljunk. Hozzátette azt is, hogy „ma keleti szél fúj a világgazdaságban. A vitorlánkat ennek megfelelően kell fordítani. A kapcsolatfelvételt megkönynyíti, hogy a KKP nem kíván ideológiai vitákat folytatni, az együttműködés alapjának nem az ideológiát tekinti, hanem a közös érdekeket” – mondta.

Orbánt akkori, előre be nem jelentett utazására elkísérte Demján Sándor nagyvállalkozó, Bartha Ferenc, az MNB volt elnöke és Matolcsy György is. Mindez, ha úgy tetszik, az akkor már a választásokra és a kormányzásra készülő Fidesz nyitása, egyben fordulata is volt, hiszen korábban azt az álláspontot képviselték, hogy nem kívánnak politikai kapcsolatot azzal a Kínával, amely nem tartja tiszteletben az emberi jogokat. Orbán első miniszterelnöksége idején nem is vizitelt Pekingben. A magyarországi rendszerváltás után kormányfőként először 2003-ban Medgyessy Péter, majd Gyurcsány Ferenc háromszor is ellátogatott hivatali ideje alatt az ázsiai országba. Feltételezhetően Fellegi Tamás fejlesztési miniszter feladata lesz elsimítani a sanghaji expó magyar pavilonja körüli hullámokat még a záróceremóniát megelőzően.

A magyar pavilon fővállalkozójának, a Genexpónak a többségi tulajdonosa, az Oriental Expo Services ugyanis a kínai külügyminisztériumhoz fordult, mert az alvállalkozó helyi kínai cégek nem kapták meg a nekik járó pénzt. Az Oriental Expo Services levelében jelezte, ha a világkiállítás vasárnapi zárásáig is adós marad a magyar fél, akkor nem tudják vállalni a felelősséget az alvállalkozók lépéseiért. A levelet állítólag megküldték a budapesti Külügyminisztériumnak, a pekingi magyar követségnek, miként a sanghaji főkonzulátusnak is. (A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium rendelt el vizsgálatot a sanghaji magyar részvétel ügyében, s immár fél éve folytat pénzügyi vitát a Genexpóval.)

A kínai média sajátos időzítéssel épp szerdán foglalkozott két állampolgáruk szeptemberi őrizetbe vételével a Ferihegyi repülőtéren. A China Daily megírta, hogy az USA még júniusban adott ki nemzetközi elfogatóparancsot ellenük, mert olyan mikrocsipeket akartak állítólag beszerezni, amelyek Kínába való exportálása tiltott. Washington most Budapesttől kérte kiadatásukat. A budapesti kínai követség konzulja viszont azt közölte, hogy ők meg mindent megtesznek az őrizetesek kiadatása ellen.

Hainan felé repül a Malév?

Lapunk úgy értesült, hogy a kínai Hainan-csoport élénken érdeklődik egy, a Malévval való lehetséges együttműködés vagy a cégbe való befektetés iránt. (Ahogy korábban is: 2005-ben, majd idén februárban is zajlottak ilyen tárgyalások magyar illetékesek és a kínai cég között.)

A sajtóértesüléseket hivatalosan senki nem kommentálja, ám lapunk több forrásból is úgy tudja, hogy a kormány a kínaiak mellett más stratégiaipartner-jelöltekkel –török és amerikai partnerekkel – is tárgyalt a közelmúltban a Malévról.

– A kínai együttműködés mellett szól a legtöbb érv, de a kérdés egyelőre nyitott – fogalmazott egy forrásunk, hangsúlyozva a már ismert tényt: mindenekelőtt Oroszországgal kell megállapodni a Malévet illetően. A Napi Gazdaság hét közepén megjelent információját, miszerint a Malévba Demján Sándor is beszállna, forrásaink úgy minősítették, hogy az „még találgatás”, noha logikus tényeken alapul: a Hainanban Soros György résztulajdonos, aki itthon több projektben Demján Sándor társa, s kettejük viszonya jónak mondható.

Ugyanakkor Demjánnak egyébként is fontos a Malév, hiszen az ő érdekeltsége az Airport Security Kft., amely a Malév alvállalkozója, s ily módon többmilliárdos nagyságrendű árbevétele kötődik a céghez. (V. G. G.)

Elmaradt bérükért tüntetnek a kínai alvállalkozók a sanghaji magyar pavilon előtt
Elmaradt bérükért tüntetnek a kínai alvállalkozók a sanghaji magyar pavilon előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.