„Megvillant a mosoly a merénylő arcán”

– Pillanatok alatt történt minden: megvillant a fogpasztareklámos mosoly a merénylő arcán, és jött a bumm – mondta a neve elhallgatását kérő magyar sofőr, aki azt a Humveet vezette, amely mellett hétfőn Afganisztánban felrobbantotta magát az öngyilkos merénylő a fehér Toyotában.

A fiúk úgynevezett jelenlétfenntartó járőrözést hajtottak végre a magyar tábornak is otthont adó Puli-Khumri északi részén. A rendőrség épülete mellett haladtak el, áthajtottak egy fekvőrendőrön, amikor a sofőr észlelte, hogy a fehér Toyota áttért az ő sávjába. Mikor a sofőr jobbra tartott, a Toyota továbbra is a konvoj sávjába húzta az autót – ekkor lett gyanús.

– Balra biztosítottam, a szemem sarkából megláttam a Toyotát, s ráfogtam a karabélyt – írja le a Humvee tetején, a toronyban álló géppuskás a robbanás előtti pillanatokat. A durranáskor behúzódott a Humveeba, s érzékelte, hogy semmi baja. A sofőr mögött hátul ülő honvéd is első gondolatával a leginkább sebezhető géppuskást féltette. –Tudtuk, hogy mi várhat ránk. De azt éreztem: Ne, már! – mondja, hozzátéve: nagy megkönnyebbülést éreztek, amikor megtudták, mind jól vannak. – Hangos volt, hatalmas volt a légnyomás és óriási a tűzeső – idézi fel azokat a másodperctöredékeket.

A Toyotából csak a váz egy kis része maradt meg. A körülöttük lévő afgánok bebújtak a Toyota mögött haladó kamion mögé, befutottak a kiszáradt földekre. – Aki katona, látott már ilyet. Videón vagy gyakorlaton tetszenek, de élőben nem szívesen élem át – írja le a robbanást a sofőr.

A támadás után a Humvee megállt, a katonák rendezték soraikat, ellenőrizték, hogy senki sem sebesült meg, működik-e a technika, s a sofőr meggurította az autót, hogy lássa, képes-e haladni. Megfordították a konvojt és visszatértek a táborba.

– Szerettem volna egyből kimenni a következővel – meséli a sofőr, de bevallja, a másnap reggeli konvoj már nem olyan volt. Újabb információt kaptak ezúttal egy szürke Toyotában ülő potenciális támadóról. – Amikor láttam, hogy csak egy személy ül egy Toyotában, behúztam a nyakamat – meséli a sofőr. Azt mondja, bosszúvágy csak annyi van benne, mint eddig. A fiúk nevetéssel, a bajtársakkal való beszélgetéssel próbálják leküzdeni az élményt.

A tél beálltával a felkelők egyre inkább az öngyilkos merénylőket és az álcázott bombákat (IED) használhatják majd a NATO erői, köztük a magyarok ellen is, hogy így megspórolják az afganisztáni hidegben való fagyoskodást, s kilétük rejtve maradjon. A helyi sajtó szerint egyébként a húszas évei elején járó hétfői merénylőt Pakisztánban képezték ki.

Kiküldött munkatársunk jelenti Puli-Khumriból

A magyar katonák egy Humveet szerelnek
A magyar katonák egy Humveet szerelnek A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.