Cunami és vulkánkitörés az indonéz szigetvilágban

272 életet követelt az Indonéziához tartozó Mentawai-szigeteknél és környékén helyi idő szerint hétfő esti 7,7-es erősségű földrengést követő cunami. A Jáva szigetén lévő Merapi vulkán keddi kitörése pedig 28 ember halálát okozta.

Szerdán megérkeztek az első segélyszállítmányok gyógyszerekkel, élelmiszerrel és sátrakkal a nyugat-szumátrai szigetvilághoz. Az esős, szeles idő ellenére a mentőalakulatok kisebb hajókon és helikopteren közelítik meg a pusztító erejű szökőár sújtotta szigeteket a 150 kilométerre lévő Padangból, Indonézia legnagyobb szigetének, Szumátrának kikötővárosából. A katasztrófavédelem közlése szerint eddig 272 holttestet találtak, és további 400 személyt eltűntnek nyilvánítottak.

Az itteni szigetvilág többtucatnyi településén mintegy 62 ezren élnek, közülük több mint kétezret most evakuálni kellett. A beszámolók szerint a cunami 3–6 méter magas hullámokkal, 500–600 méternyire tört be a part menti falvakba, és mindent lerombolt. Észak-Pagai és Dél-Pagai szigeteken négyezer, főleg bambusznádból épített lakóépület semmisült meg. – A cunamiriadó nem jutott el hozzánk – nyilatkozta Észak-Pagai egyik földművese az AFP-nek, akinek felesége és gyerekei vesztek oda. „Tíz perccel a földrengést követően furcsa zajt halottunk, kimentünk a házból, s láttuk a közeledő hullámokat. Rohantunk a magasabban fekvő rész felé, ám a hullámok gyorsabbak voltak nálunk” – mondta.

Eddig nem érkezett hír külföldi áldozatról, a turistákat elsősorban a szörfparadicsomként emlegetett Mentawai-szigetek vonzzák. Spanyol, ausztrál, új-zélandi és amerikai állampolgárok értesítették a követségeiket, hogy túlélték a természeti katasztrófát.

Az indonéz szigetvilág az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, kontinentális lemezek találkozásánál. Ezért erős a vulkáni tevékenység és gyakoriak a földrengések. 2009 szeptemberében a Richter-skála szerinti 7,6-es erősségű földlökés rázta meg Padang városát; akkor több mint ezren haltak meg. Itt volt a 2004. december 26-i, Délkelet-Ázsia partjain végigsöprő cunamit kiváltó 9,3-es erősségű földrengés is. Annak idején Indonéziában, így első sorban Aceh tartomány indiai-óceáni partvidékén 168 ezer halottja volt a szökőárnak. A most hétfői 7,7-es földrengést egyébként eddig 14 utórezgés követte.

Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök a cunami miatt otthagyta a térségbeli vezetők vietnami találkozóját. Mire hazaérkezett, már várta a Jáva szigetén lévő Merapi vulkán kitörésének híre is. Szerdai közlés szerint legalább 28 halálos és 14 sérült áldozatot követelt a kedden felszínre tört forró, kénes levegő, elsősorban a kráter közelében lévő Kinahredjo faluban, ahol több kunyhó is leégett. A hírügynökségek értesülése szerint meghalt a Merapi „lelki őrzőjének” számító Mbah Maridjan is, akinek a jávai lakosság egy része mágikus erőt tulajdonított. A vulkán kitörésére számítottak, még hétfőn reggel riadót adtak ki, ám sokan nem voltak hajlandók elhagyni lakhelyüket. Több mint ezer embert kitelepítettek átmeneti menedékhelyre, ám szerdán néhányan hazamerészkedtek arra hivatkozva, hogy az állataikat kell gondozniuk.

Mentési munkálatok a vulkánkitörés után Kinahredjo településen
Mentési munkálatok a vulkánkitörés után Kinahredjo településen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.