Saját képviselőiben sem bízik a román kormány

Nyílt konfliktus dúl az ellenzéki pártok között Romániában a mai bizalmi szavazás előtt – miközben a kormánypárti képviselőket közel sem engedik az urnákhoz, nehogy véletlenül saját kabinetjük ellen voksoljanak.

Az óvatosság távolról sem felesleges. A Demokrata-Liberális Párt (PDL) vezetői nem rejtették véka alá, hogy a döntés meghozatalakor amúlt heti képviselőházi szavazás járt a fejükben. Akkor a kormánypárt törvényhozói, köztük a pénzügyminiszter, „véletlenül” megszavazták az alapélelmiszerek áfájának csökkentését. A hasonló tévedések elkerülése végett a vezető kormánypárt honatyái tartózkodni fognak a mai szavazáson. A döntéshez az RMDSZ is csatlakozott.

– Faramuci helyzet alakulna ki, ha a kormány mellett 31 képviselő voksolna. Ezért a frakciók úgy döntöttek, hogy nem veszünk részt a szavazáson – nyilatkozta kérdésünkre az RMDSZ felsőházi csoportjának elnöke. Fekete-Szabó András azt is elárulta, az ellenzéki pártok „csak a tévében győzködik napok óta a szövetséget”, hivatalos megkeresést nem kaptak. Az ellenzék a kisebbségek tizennyolc képviselőjét is inkább elriasztotta. Varujan Pambuccian frakcióelnök egy televíziós nyilatkozatban megerősítette: megfenyegették őket; ha nem szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt, alkalomadtán törlik az alkotmányból a kisebbségi képviseletet szavatoló cikkelyt. A bizalmatlansági indítvány elfogadásához 236 szavazatra van szükség. A hiányzó 27 voksot a szociáldemokraták egyenként próbálták összegyűjteni, míg a liberálisok a kormányt támogató pártok, jelesül az RMDSZ meggyőzését javasolták.

Ahogy közeledett a bizalmi szavazás, úgy nőtt a feszültség az ellenzék két pártja között. Crin Antonescu, a liberálisok elnöke azt vágta kollégája fejéhez, hogy túl sokáig halogatta a bizalmatlansági indítványt, így a demokrata-liberálisoknak volt idejük ellenlépéseket tenni. Utalt arra, hogy az ellenzéki pártokból kilépett, független képviselők saját frakciót alakíthattak, az RMDSZ-t pedig „kifi zetik” az oktatási törvénnyel. Utóbbi jogszabályt holnap terjesztené a parlament elé a kormány, így amagyar képviselőknek valóban minden okuk megvan, hogy ne támogassák a bizalmatlansági indítványt. Egy szavazó biztosan hiányozni fog a parlamentből. Victor Ponta szociáldemokrata elnök bejelentette, hogy egyike lesz annak a 80 ezer kormányellenes tüntetőnek, akik a szakszervezetek ígéretei szerint a törvényhozás előtt várják majd a szavazás kimenetelét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.