Oroszlánként küzdött a piráni Obama

Peter Bossman hétfő reggel is felvette a fehér köpenyét, és kinyitotta koperi magánrendelője ajtaját – mintha mi sem történt volna az életében. Pedig polgármesterré választásának híre bejárta a világsajtót. Mostantól ő ugyanis Kelet-Közép-Európa első fekete bőrű városvezetője.

Peter Bossman párbeszédet ígér, azaz beleszólást a kisembernek is a piráni ügyekbe. Valószínűleg ezzel nyert választást, hiszen míg ellenfelei borral öntötték nyakon egymást nyilvános eseményeken, és letépkedték a rivális választási plakátokat, az 55 éves ghánai orvosnak sikerült megtalálnia a hangot a helybeli választókkal. Sőt elhitette magáról azt is, hogy ő egy közülük, így hitelesen képviseli majd érdekeiket a város élén.

Pedig néhány hónappal ezelőtt még szinte senki nem vette komolyan őt, amikor váratlanul azzal állt ki a nyilvánosság elé, hogy ő lesz a Szlovéniában jelenleg kormányzó szociáldemokraták piráni polgármesterjelöltje.

Többen is megpróbálták visszalépésre bírni, ki szép szóval, ki meg zsarolással. Azt híresztelték például róla, hogy szerencsejáték-függő, és van egy házasságon kívül született gyereke. Kikezdték olykor valóban akadozó szlovénnyelv-tudását is, sőt állítólag olyan plakátokat nyomatott valaki, amelyen ez a felirat állt: „Valóban azt akarja, hogy egy fekete vezesse ezt a várost?”

A negyedszázada Szlovéniában élő Bossman – aki eredetileg tanulni jött Ljubljanába – lakonikus nyugalommal reagált minden őt ért támadásra. Cáfolta függőségét, azt mondta, hogy abban a kultúrában, ahonnan ő érkezett, nincsenek törvénytelen gyerekek, egy apa mindegyik leszármazottjáról felelősséggel gondoskodik, és megígérte azt is, hogy nyelvleckéket vesz majd. A gyalázkodó plakátokból végül csupán sajtóhír lett, egy sem került ki az utcákra.

– Amikor politikusnak áll valaki, fontos döntést kell hoznia – nyilatkozta korábban Bossman. – Oroszlánként küzdeni, vagy beállni birkának a sorba. Utóbbi látszólag jobb pozíció, hiszen a tömegben könnyebb elbújni, az oroszlánt hamarabb kiszúrják a vadászok. Én azonban úgy döntöttem, inkább oroszlánként fogok harcolni az elöljárói székért és a városomért.

Ha csak 200 szavazattal győzött is vasárnap, végül neki lett igaza. Sikerét árnyalja, hogy az alig több mint 3000 voksoló elsősorban az eddigi helybeli hatalmi elitet szerette volna leváltani. Piránban nem mentek jól mostanában a dolgok, a nagyobbik testvér, Koper, hatalmas beruházásokkal magához vonzotta a befektetőket, de még a turisták java részét is.

Bossmannak tehát ígéretek után megvalósítható terveket is le kell tennie majd az asztalra. Hétfőn mindenesetre még a rendelőjében dolgozott, bár megígérte, hogy a héten benéz új irodájába is. Mindenkit megnyugtatott: nem tisztogatással fogja kezdeni az ottani munkáját.

Peter Bossman
Peter Bossman
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.