Jönnek a spanyol dohányklubok?

Itt lehet dohányozni! – hirdeti a felirat a zaragozai bár ajtaján. És a dohányosok bőven élnek is a lehetőséggel. Füstfelhőbe burkolózva pöfékelnek, isszák a reggeli kávét vagy eszik a tapast, a falatkákat. Ám a nikotinnak hamarosan búcsút kell mondaniuk, mert Madrid éppen a múlt héten döntött arról, hogy ismét megszigorítja a dohányzással kapcsolatos törvényeket – amely alól 2005 óta különféle indokokkal igyekeztek kibújni az éttermek.

Az új szabályozás szerint nem lehet majd dohányozni a kórházak és az iskolák kapujában, még akkor sem, ha az már „szabad levegőnek” számít. Megtiltják a pöfékelést a játszótereken (ami Európában már szinte magától értetődőnek tűnik), sőt még az is szóba került, hogy a személygépkocsikat is füstmentes övezetté nyilvánítják, ha kiskorú is utazik az autóban.

A legnagyobb vitát azonban továbbra is az éttermi dohányzás váltja ki. A törvény a lehető legrosszabbkor jön – tiltakozik a vendéglátósok egyesülete, hiszen a gazdasági válság miatt amúgy is visszaesett a bevételük; ha dohányozni sem lehet, akkor újabb tíz százalékkal csökkenhet a forgalom. Érdemes tehát egy kicsit trükközni: a konzervatív Néppárt támogatását is élvező vendéglátósok azt eszelték ki, hogy a bárok helyén „dohányosklubokat” hoznak létre, ahol a vendégek amolyan részvényesek lennének. Egy zártkörű klub szabályaiba pedig az államnak semmi beleszólása – gondolják.

A kormány más véleményen van: lehet zártkörű klubokat létrehozni, de csak nonprofit alapon, és sajnálatos módon itt sem italt, sem dohányt nem lehet árusítani, sőt pincért sem lehet alkalmazni. A spanyol konzervatívok azt is szeretnék, ha a bárok alapterületének 30 százalékát továbbra is el lehetne különíteni a dohányosoknak, elvégre az efféle átalakításokba sok tulajdonos komoly pénzt fektetett.

A vendéglátósok azért valamit elértek: az új törvény, amely várhatóan kiűzi a dohányosokat az éttermek elé, csak január másodikán lép életbe. Szilveszterkor hadd mulasson még mindenki kedvére!

Egyre kevesebb helyen füstölhetnek
Egyre kevesebb helyen füstölhetnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.