Haitin csökkent az új megbetegedések száma

Bár a halálos áldozatok száma 259-re nőtt, a haiti egészségügyi hatóságok először adtak ki olyan értelmű nyilatkozatokat, hogy a jelek szerint a járvány stabilizálódik.

Tegnap - lapzártánkig - csak újabb hat életet követelt Haitin a múlt héten kitört kolerajárvány. Ezzel a halálos áldozatok száma ugyan 259-re nőtt, de az egészségügyi hatóságok először adtak ki olyan értelmű nyilatkozatokat, hogy a jelek szerint a járvány stabilizálódik, s az új megbetegedések száma csökken. Michel Thieren, az Amerika-közi Egészségügyi Szervezet képviselője ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a járvány további áldozatokat szedhet a karibi ország vidéki körzetében, ahol először jelentkezett a múlt héten. Artibonite környékén több mint háromezer embert kellett kórházba szállítani eddig.

Gabriel Timothee, Haiti egészségügyi minisztériumának igazgatója tegnap azt nyilatkozta: továbbra is elsőrendű feladat megelőzni, megakadályozni, hogy a kolera átterjedjen a fővárosra, Port-au-Prince-re és környékére, ahol 1,3 millióan él nek menekülttáborokban. A külföldi segélyszervezetek, amelyek szappant és fertőtlenítőszereket osztanak a táborokban, felszólították a kormányt, hogy mozgósítson minden lehetséges eszközt a januári földrengés óta létrehozott ideiglenes sátortáborokban a szeméthegyek elszállítására.

Az ENSZ sürgős segélyt szállít a nyugat-afrikai Beninbe, ahol hónapok óta esik, s az áradások már 680 ezer embert kényszerítettek lakóhelyük elhagyására. A helyzetet súlyosbítja, hogy 800-an megbetegedtek kolerában. Benin a világ egyik legszegényebb országa, ahol – mint a BBC jelentette – ilyen esőzés és ekkora árvíz 1963 óta nem volt. Az áradat teljes falvakat sodort el, miközben nő a járványveszély.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.