Ijesztő fotók - unalmas dobozokon

Megelégelte a szabályok kijátszását az Európai Bizottság – és most már az egész EU-ban kifüstölné a nyilvános helyekről a dohányzókat. Sőt a szigorítások ezzel nem érnek véget.

(Füst)bombát robbantott John Dalli egészségügyi EU-biztos, amikor a Die Welt német napilapnak nemrég megerősítette: „A dohányzás teljes betiltására van szükség minden nyilvános helyen, a közlekedésben és a munkahelyeken.” Noha több tagállamban is bevezettek már korlátozásokat, európai egység helyett – szokás szerint – igen vegyes a kép.

Ott van mindjárt az uniónak is otthont adó Belgium, ahol még mindig nyugodtan rá lehet gyújtani a kávézókban, ha ételt nem szolgálnak fel. Még kaotikusabb a helyzet Görögországban, amelynek egészségügyi minisztere maga ismerte el: bevezették ugyan a dohányzási tilalmat, de tíz bárból nyolcban nyíltan semmibe veszik a törvényt. Semmiféle kivételt nem tűrne el az Európai Bizottság, amely jövőre készül előterjeszteni az eddigi legradikálisabb füstellenes javaslatot. A máltai nemzetiségű John Dalli azzal magyarázza a szigort, hogy – a legtöbb nyilvános helyen – nemcsak a vendégek vagy az ügyfelek, hanem az alkalmazottak egészségét is veszélyezteti a gomolygó nikotinfelhő. Persze borítékolni lehet, hogy a tilalom tervét össztűz alá veszik majd a dohány- és a vendéglátóipar lobbistái.

Márpedig a keserű pirula igazán keserű lesz. A brüsszeli testület olyan szabályozást is kezdeményez, amely megtiltaná, hogy az üzletekben látható helyre rakják a cigarettákat. Ráadásul a cigisdobozokat a lehető legegyformábbá és unalmasabbá tennék, fontos marketingeszköztől fosztva meg ezzel a dohánycégeket (vékony és elegáns dobozok).

Kötelező lenne – a szöveges mellett – képi figyelmeztetéseket is feltüntetni, hátha egy rákos tüdő, egy károsodott szív, vagy egy haldokló beteg látványa még több ember kedvét elveszi az önmérgezéstől. Van kit meggyőzni: a fiatalok közül minden harmadik cigarettázik az EU-ban. Becslések szerint a füstölő rudak évi 650 ezer áldozatot szednek az unióban, az anyagi kár (az egészségügyi kiadások és a termelékenység csökkenése miatt) legalább 2,5 milliárd euró.

Fellázadtak a görög étteremtulajdonosok

Kávézó- és étteremtulajdonosok tiltakoztak a minap Görögországban a dohányzásellenes törvény miatt, amelynek értelmében komoly pénzbírsággal sújthatók, akik nyilvános helyen, zárt térben cigarettáznak és akik ezt lehetővé teszik. 500-tól 10 ezer euróig terjedő pénzbüntetéssel, sőt akár a működési engedély visszavonásával is számolniuk kell a görög bár- és étteremtulajdonosoknak, míg a vendégeknek 50 és 500 euró közötti összegbe kerülhet az illegális füstölés.

„Már így is szenvedünk a gazdasági válságtól, most pedig már a vendégek sem jönnek. Mit gondolnak, miből fogunk megélni?” – háborgott Dimitrisz, az Athén belvárosában található Szintagma tér egyik kávézójának tulajdonosa.

bár- és étteremtulajdonosoknak, míg a vendégeknek 50 és 500 euró közötti összegbe kerülhet az illegális füstölés.

„Már így is szenvedünk a gazdasági válságtól, most pedig már a vendégek sem jönnek. Mit gondolnak, miből fogunk megélni?” – háborgott Dimitrisz, az Athén belvárosában található Szintagma tér egyik kávézójának tulajdonosa.

„Nem szeretnénk elveszteni a vendégeinket, és egymás ellen sem akarunk harcolni. Mi mindannyian fellázadunk a törvény ellen” – hangoztatta az Athén központjában lévő Kolonaki negyed egyik jól menő éttermének vezetője.

Az új jogszabály szerint az éttermek és a bárok nem biztosíthatnak vendégeiknek dohányzásra kijelölt helyiséget, ezt büntetlenül már csak a kaszinók és diszkók tehetik meg. A Görögországban nyilvántartott 120 ezer vendéglátó egység (amelyek félmillió embert foglalkoztatnak) tulajdonosai a törvény tényleges alkalmazásáig a kormánytól kétéves átmeneti időszakot kérnek, amely alatt talán felül tudnak emelkedni a válság okozta nehézségeken. (MTI)

Athéni kávézóban. Ennyit ér a dohányzási tilalom
Athéni kávézóban. Ennyit ér a dohányzási tilalom
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.