Felpuhították a szlovák cigitilalmat

Szlovákiában a szakemberek követelésére két éve szigorították, de azután fokozatosan felpuhították a dohányzást tiltó törvényt. A jogszabály eredetileg úgy rendelkezett, hogy tilos rágyújtani minden étteremben, kávéházban és szórakozóhelyen. Ám a tulajdonosok és az üzemeltetetők azonnal félreverték a harangokat. Azzal érveltek, hogy a szigorítással sok vendégüket elűzik, és rövidesen csődbe jutnak.

Lobbizásuk eredményeként – megfelelő törvénymódosítással – visszatértek ahhoz a korábbi gyakorlathoz, amely alapján külön helyiségeket vagy egymástól elválasztott részlegeket alakítanak ki a nem dohányzók és a cigarettáról lemondani nem tudó vendégek számára. Olyan helyeken, ahol ételt is felszolgálnak, csupán ebéd- és vacsoraidőben tiltják a dohányzást.

Mindez az egészségügyi szakemberek szerint korántsem elegendő. Ezért követelik, hogy Szlovákiában is vegyenek példát Nagy-Britanniáról, ahol minden nyilvános helyen tilos a dohányzás. A pozsonyi kabinet most két legyet akar ütni egy csapásra. Jövő februártól ezer szál cigarettáért a jelenlegi 52,4-ről 55,7-re, 2013 márciusától pedig 59 euróra kívánja emelni a jövedéki adót. Így szeretné növelni az állam bevételeit, egyúttal pedig tovább csökkenteni a rendszeresen dohányzók számát.

Csaknem bizonyos azonban, hogy legfeljebb az első szempont teljesülhet, mert a növekvő ár miatt ezúttal sem mondanak majd le túl sokan a dohányzásról. Akárcsak az eddigi áremelések után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.