Az unió határőröket küld Görögországba

Az Európai Unió történetében először veti be a 2007-ben létrehozott gyorsbevetésű határ menti egységeket, ezúttal Athén kérésére, a Görögországba irányuló illegális bevándorlás feltartóztatására.

Mint Cecilia Malmström, az Európai Bizottság belügyi biztosa közölte, a Görögországot érintő illegális bevándorlás „riasztó méretű", olyan probléma, amire „európai válasz szükséges". A biztos különösen drámainak nevezte a görög-török szárazföldi határt, ám Törökország felől hajóval is érkeznek, főleg afgánok, de kisebb számban szomáliaiak is.

Az EU külső határellenőrzésért felelős ügynöksége, a Frontex szerint ez év első felében az unió határain őrizetbe vett 40 997 illegális bevándorló több mint háromnegyede Görögországban lépett be, és elsősorban Törökország felől érkezett. Az afgán menekültek mellett érkeznek illegálisan albánok is, ám ők nem mennek tovább, inkább Görögországban keresnének szezonális munkát.

Az ENSZ jelentéstevője, Manfred Nowak a múlt héten felszólította az uniót, hogy tegyen többet az illegális bevándorlás miatt Görögországra nehezedő terhek enyhítéséért, miután tapasztalatai szerint „embertelen” körülmények is előfordulnak a túlzsúfolt görögországi befogadó központoknál. Kérte az EU többi tagországát, hogy ne küldjék vissza az elfogott illegális bevándorlókat Görögországba. (A dublini szabályozás szerint ugyanis vissza lehet toloncolni a lebukottakat abba az uniós országba, ahová először léptek be.) A görög adatok szerint jelenleg 52 ezer menekültkérelem vár elbírálásra.

Múlt pénteken Tayyip Erdogan török miniszterelnök athéni látogatása során megegyezett George Papandreou kollégájával, hogy közösen is Brüszszelhez fordulnak segítségért az illegális határátlépések megakadályozása érdekében. Cecilia Malmström most megígérte, hogy mielőbb megérkeznek a görög–török határhoz a gyorsbevetésű egységek, amelyek a görög hatóság felügyelete alatt tevékenykednek majd, a tervek szerint korlátozott időtartamig.

Megállítani a migránsokat még a tengeren

Illegális bevándorlók az Égei-tenger egyik szigetén, Agathonissin

Úszva, teherhajók konténerei között, lélekvesztőn vagy éppen kamionokba bújva igyekeznek az uniós határokon belülre az illegális bevándorlók. Jobb életre, munkára, biztonságra vágynak.

Ám az unió egyre határozottabban próbálja kívül tartani őket. Az olaszok például a nyílt tengeren fordítják vissza az afrikai migránsokat szállító hajókat, többször előfordult, hogy egy teljes csapat veszett oda, holttestüket aztán kimosta a víz a szicíliai partokra. A spanyolok két afrikai enklávé, Ceuta és Melilla szorosabb ellenőrzésével igyekeznek gátat vetni a Marokkóból, illetve azon keresztül más afrikai országokból érkezők áradatának. Az Európai Unió idén már üzleti ajánlatot is tett: 50 millió eurót ajánlott Líbiának, igaz, Tripoli évi 5 milliárdot szeretett volna kapni. Cserébe visszafogta volna a menekültáradatot, és a helyi menekülttáborokban összegyűjtötte volna az afrikai migránsokat. Az unióba áramló illegális bevándorlók száma egyébként az utóbbi években jelentősen csökkent: 2009-ben 33 százalékkal kevesebben érkeztek, mint egy évvel korábban. A háttérben a gazdasági válságot, a munkaalkalmak számának csökkenését és az unió erőteljesebb határőrizetét látják. A legvonzóbb belépési ország egyébként még mindig Görögország.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.