Allah vigyázott a magyarokra

Helyi idő szerint 10 óra 27 perckor, öt kilométerre a magyar tábortól, az afganisztáni Baghlan tartomány Puli-Khumri városának északi kijáratánál egy magyar jelenlétfenntartó konvojt megtámadott egy fehér Toyota Corollát vezető öngyilkos merénylő. A robbanás a konvoj harmadik, Humvee járművénél történt. A támadásban senki sem sérült meg. A Humvee megrongálódott, de saját kerekein tért vissza a táborba, miután a konvoj a támadás után visszafordult.

–Megtanultunk együtt élni a veszéllyel – mondta lapunknak a magyar táborban Lippai Péter ezredes, a PRT (tartományi újjáépítési csoport) parancsnoka, aki hozzátette: a honvédekkel most pszichológus foglalkozik. – A fiúk nagyon fel vannak spannolva: van, akinek ez már a harmadik támadása volt – számolt be az ezredes a támadásban érintett honvédekről. –Nap mint nap érkeznek információk potenciális merénylőkről, de ez nem jelenti azt, hogy a feladatainkat ne hajtanánk végre – közölte a parancsnok.

– A katonák a protokollnak megfelelően jártak el. „Allah” vigyázott rájuk megint – mondta némi iróniával és óriási megkönnyebbüléssel a parancsnok. Lippai ezredes kiemelte a Humvee sofőrjének lélekjelenlétét, aki amikor meglátta a fehér Toyotában ülő vigyorgó arcát, gyanút fogott, megpróbált kitérni előle. A Humvee tetején álló géppuskás is észlelte a veszélyt: a merénylő akkor robbantotta fel magát, amikor a géppuskás ráfogta fegyverét. A robbanásban és az azt követő harminc méteres lángoszlopban – a magyar honvédek elmondása szerint – nem sérült meg civil sem.

A robbanás a városban lévő reintegrációs toborzó központ mellett történt. Ide várják a fegyverüket letenni akaró, vagy a kormány oldalára átállni szándékozó fegyvereseket – elképzelhető, hogy ez volt a merénylő eredeti célpontja. A vizsgálat azonban még folyamatban van.

Baghlanban az elmúlt hónapokban jelentősen romlott a biztonsági helyzet. Az augusztusi váltásnál történt halálos támadás rányomta bélyegét a kilencedik PRT hangulatára, de sokat dolgoztak azon, hogy sikerüljön feldolgozni az eseményeket.

Lippai parancsnok az állományt megnyugtatta, s közölte: „A munkát folytatjuk. Ez benne van a pakliban, tudtuk, tudjuk, és az otthoniak is tudják.”

A magyarok ezúttal sértetlenek: afgán rendőrök és amerikai katonák biztosítják a terepet egy robbantásos merénylet helyszínén az észak-afganisztáni Puli-Khumriban
A magyarok ezúttal sértetlenek: afgán rendőrök és amerikai katonák biztosítják a terepet egy robbantásos merénylet helyszínén az észak-afganisztáni Puli-Khumriban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.