Újra jó a svéd modell

– Megszűnik a pályakezdők számára a kötelező belépés a magán-nyugdíjpénztári rendszerbe – közölte Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott tegnap a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

Két héten belül a képviselők elé kerül az erről szóló törvényjavaslat, amiből az is kiderül, hogyan írják jóvá a magánnyugdíjpénztárakhoz befizetett összeget a tagoknak. A miniszterelnöki megbízott szerint a pénztárak válságban vannak, súlyos veszteségeket szenvedtek el, ezért a kormánynak gyorsan lépni kellett, hogy megvédje a pénztártagok vagyonát. Selmeczinek az is feladata, hogy vizsgálatot indítson, „hová tűnt a pénztártagok pénze”. Ennek során együttműködik a PSZÁF-fal és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal. Választ keresnek arra is, miért van a magánnyugdíjpénztáraknál magas, csaknem ötszázalékos működési költség ahhoz képest, hogy az állami nyugdíjbiztosító kétszázalékos költséggel működik úgy, hogy közben még nyugdíjat is folyósít. A vizsgálatok kiterjednek arra is, hogy mi okozta a nyugdíjpénztárak veszteségeit. Emellett fontosnak érzik kideríteni, milyen érdekek alapján akarta az MSZP „a vagyonkezelők kezére játszani” a nyugdíjpénztárakat.

Arra, hogyan írják később jóvá a visszatartott tagdíjakat, nem adott konkrét választ. Még dolgoznak ennek módján, de alapelv lesz: rosszabbul senki nem járhat. Az egyéni számlák bevezetésére, illetve a svéd modellel kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt: nagyon fontos, hogy a mostani kérdésektől függetlenül is elinduljon, illetve folytatódjon a munka a nyugdíjbiztosítónál az egyéni számlavezetés előkészítésére. Arra a kérdésre, hogy a tömeges visszalépés okozhat-e zavart az állampapírpiacon, úgy reagált: a papírokat „nem fogják ráereszteni a piacra”, dolgoznak a piackonform megoldáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.