Mélyre zuhant Kanada mintapilótája

Csak a 88 vádpont felolvasása negyven percig tartott David Russell Williams légibázis-parancsnok büntetőperében, akit gyilkosságokért, törvénytelen fogva tartásért és szexuális indítékú betöréses lopásokért vonnak felelősségre.

Eddig Kanada (névleges) államfőjét, II. Erzsébet királynőt, Fülöp herceget és a légierő más neves VIP-utasait fuvarozhatta az észak-amerikai ország legjelentősebb légi támaszpontjának, a trentoninak a parancsnoka. Ám David Russell Williams repülőezredes 47 évesen immár megszégyenülten áll bírái elé, elismerve bűnösségét az ellene felhozott nyolcvannyolc vádpontban. Ezeknek csak a felolvasása negyven percig tartott az ontariói Belleville tárgyalótermében.

Kanada lefokozás előtt álló mintapilótája két fiatal nőt, köztük egy katonai légiutas-kísérőt ölt meg, egyiküket brutális módon. A rendőröket szabadidő-terepjárójának szokatlan gumiabroncs mintázata vezette nyomra: megegyezett az egyik helyszínen azonosított lenyomattal.

A vádpontok elsöprő többsége azonban egy kriminalisztikai szempontból is különlegességnek számító betöréses lopássorozatra vonatkozik. Az ezredes otthonokba surrant be, majd nők vagy akár lánygyerekek alsóneműjét tette (szó szerint) magáévá: önkielégítést végzett a segítségükkel, az általa készített fotókon pózol velük. Számos áldozat nem is tudta, hogy meglopták, ruházatával visszaéltek, amíg a rendőrök nem közölték ezt velük.

– A vádak megrázták a fegyveres erőket és a kanadai közvéleményt. Hogyan lehetséges, hogy egy vezető szerepre csiszolt személyt ilyesfajta bűnökkel vádoljanak? – kérdezi a torontói The Globe and Mail, szerkesztőségi megjegyzésként odaírva a Williams ezredes peréről szóló tudósítása elé: annak részletei felkavarók lehetnek egyes olvasói számára.

A személyiségjegyek időtállónak bizonyulnak. Kamaszként diáktársai agyára ment mániás rendszeretetével, pedantériájával: kiképző őrmesternek, illetve lúdanyónak csúfolták. A rendőröknek jó szolgálatot tesz most ugyanez. Williams ezredes fotósorozaton örökítette meg bűntetteit, majd akkurátusan katalogizálva két merevlemezre is elmentette. A női alsóneműket szépen összehajtva tárolta, a katonai szlengben: bestokizta.

Russell Williams ezredes a bíróságon
Russell Williams ezredes a bíróságon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.