Derrick és Semir

Németország egyik legnépszerűbb rendőre a német autóipar válogatott csodáin száguldva védi meg a polgárokat. Semir Gerkhan, azaz a kölni autópályarendőrség török gyökerű nyomozóját alakító Erdogan Attalay olyan kultuszfigurává válik, mint a Derrick felügyelőt alakító néhai Horst Tappert.

A két sorozathős között persze sok a különbség: amikor a Derricket forgatták, törökök inkább bűnözőkként bukkantak fel a tévés krimikben.

Ha a Cobra 11 főhőse szempontjából nézzük, Németország sokat lépett előre a multikulti terén. Közhelyszámba megy a labdarúgó-válogatott: a Nationalelfben török, lengyel, orosz, spanyol, tunéziai vagy éppen ghánai felmenőkkel rendelkező, de Németországban nevelkedett és szocializálódott focisták is játszanak.

Érdemes tisztázni, mit értünk multikulti alatt. Egyes keresztény-konzervatív politikusok ellenségképet látnak benne. A német értékektől és felfogástól különböző, párhuzamos társadalmakat. Amelyek tagjai – elsősorban muzulmán bevándorlók –nem akarnak integrálódni a német világba. Sőt gyűlölik a demokratikus államberendezkedést, miközben kihasználják a sokgyermekes nagycsaládokat megillető juttatásokat. Az „anatóliai svábnak” nevezett zöldpárti politikus, Cem Özdemir szerint viszont a multikulti az, hogy a katolikusok és protestánsok közötti házasságok ma már természetesnek számítanak. Az, hogy a volt NDK-ban nevelkedett protestáns, gyermektelen, második házasságában élő nő a kereszténydemokraták elnöke, s egyben Európa vezető gazdasági hatalmának kancellárja. S abba se köt bele senki, hogy a homoszexualitását vállaló politikus irányítja a külügyeket.

Németországban sem diadalmenet a főleg arab és török származású bevándorlók integrációja. Ezért a politikai elitet is súlyos felelősség terheli, hiszen annak tagjai – bal- és jobboldalon – évtizedekig abban a tévhitben ringatták magukat, hogy a vendégmunkások majd hazamennek. Amire kiderült, hogy nem, már a második és harmadik generáció beilleszkedése került napirendre.

A kereszténypártok maguk is megosztottak az integráció és a bevándorlás kezelésében. A keményvonalasok a multikulti bukását emlegetik, a bevándorlás szigorítását és a német kultúra elsőbbségét követelik. A pragmatikusok szívesen „importálnának” magasan kvalifikált szakembereket. Tisztában vannak azzal is, hogy az iszlám – s itt nem a szélsőséges fundamentalistákról van szó – Németország és egyben Európa része.

Angela Merkel a tőle megszokott módon lavíroz, igyekszik minden tábort kiszolgálni. Temeti a multikultit, hogy megtartsa a CDU-tól elpártolókat és leszerelje a tőle szabadulni akarókat. Viszont tudja, hogy a nemzetközi versenyképesség megőrzése miatt óriási hiba lenne a bezárkózás. A CDU/CSU-ban dúló vita valójában a nagy néppárt küszködése, hogy megfeleljen egy jelentősen átrétegződött társadalom igényeinek. Elég csak megnézni, hogy Stuttgartban kiket vízágyúzott le a rendőrség. A több milliárd eurós pályaudvar-beruházás ellen nem radikális környezetvédők vagy anarchisták tüntettek. Középosztálybeli polgárok, potenciális CDU-választók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.