Szudánra összpontosít a nagy sármőr

George Clooneynak, mint minden, ez a szerep is jól áll –ahogy a világpolitikai problémára hívja fel éppen a figyelmet egy egész termet megtöltő öltönyös-nyakkendős diplomata, szakértő, újságíró előtt. Még az amerikai filmsztár szabadkozik.

– Az a dolgom, hogy eljöjjek, hiszen követnek a kamerák. Így tudom a legjobban felhasználni a „celebhitelkártyámat” – mondta a minap a 49 éves filmsztár és ENSZ-békenagykövet, miután felszólalt a befolyásos agytröszt, a washingtoni Külkapcsolatok Tanácsa fórumán.

Clooney szerinte jó ügyre használja „celebhitelkártyáját”
Clooney szerinte jó ügyre használja „celebhitelkártyáját”

A téma: a januári dél-szudáni népszavazás az elszakadásról, amelynek nyomán a keresztény és animista vallású országrész minden bizonynyal leválik az arab–muzulmán északról. A kérdés, hogy milyen áron. – Ha nem teszünk semmit, hátat fordítunk és elslisszolunk, akkor meghal 100 ezer, félmillió vagy akár egymillió ember. Vagy most teszünk valamit, vagy pedig utólag jövünk, és takaríthatunk fel – figyelmeztet a 2001-es Ocean’s Eleven: Tripla vagy semmi címszereplője.

Szudán esetében a világ egyik legkényesebb válsággócáról van szó. A darfuri pogrom és vérontás ügye nemrég lekerült ugyan a lapok hasábjairól, de Omar al-Bashir, a hatalmat több mint húsz éve magához ragadott elnök – és a referendum ellenzője – az egyetlen hivatalban lévő államfő, aki ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság vádat emelt. A többi közt népirtást bizonyíthatnának rá, csak éppen nehéz az ellene kiadott nemzetközi elfogatóparancsnak érvényt szerezni, amíg el nem hagyja Kartúmot.

Clooney, akit Barack Obama amerikai elnök is fogadott, nem éppen a „falvédőről” került a címzetes posztra, többször járt az afrikai országban. Az Ocean’s Eleven több világhírű szereplője – köztük Matt Damon és Brad Pitt – a Not On Our Watch (Amire nem figyelünk) alapítója. A civil szervezet az emberjogi visszaélésekre hívja fel a figyelmet, a darfuriak javára adománygyűjtést szervezett. Inkább a vendégek jönnek zavarba. John Prendergast emberjogi aktivista, Clooney egyik beszélgetőtársa látványosan „megsértődik”, amikor az egyik felszólaló őt Johnnak, a nagy sármőrként ismert színészt viszont Clooney úrnak nevezi. – Clooney urat eddig még csak a filmvásznon láttam – magyarázkodik a hölgy.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.