Botrányt kavart a homofób belga érsek

André Léonard szerint az AIDS az igazságszolgáltatás egyik formája. A pedofil ügyek után már csak ez hiányzott a belga katolikus egyháznak.

Panaszok tömege érkezett a kormányhivatalként működő esélyegyenlőségi központba, miután a minap hollandul is megjelent Belgiumban André Léonard brüsszeli érsek könyve, a Beszélgetések. A politikai elitet, az újságokat és a közvélemény egy részét egyetlen kijelentés háborította fel igazán. Léonard szerint az AIDS a szexuális eltévelyedés, a szodómia következménye, tehát egyfajta igazságszolgáltatás.

Arra a kérdésre, az AIDS isteni büntetés-e, Léonard II. János Pál pápát idézve felelt: az Úr szándékai kifürkészhetetlenek. Léonard sem büntetést említ, hanem igazságszolgáltatást. Szavait többen úgy értelmezik, hogy az AIDS-et a gyakori szexuális partnerváltás és a homoszexualitás büntetéseként fogja fel.

Léonard 2010 elején emelkedett a belga katolikus egyház csúcsára, ahonnan távozott Godfried Daneels – akinek pályáját a több évtizedre visszavezethető pedofilbotrány törte meg. Daneels gyaníthatóan közreműködött az ügyek eltussolásában. A vizsgálóbizottság félszáz áldozatra bukkant, jobbára ma már meglett férfiakra –őket a család barátjának számító papok rontották meg, kényszerítették szexuális aktusra. A pedofilügyek miatt Léonard is felháborodásának adott hangot. Ám egyes áldozatok az ő bűnös hallgatására is emlékeznek: még namuri püspökként, 2006-ban maga is figyelmen kívül hagyott bejelentéseket az 1950-es években történt internátusi esetekről.

A franciául 2006-ban megjelent könyv holland verziója megismétli az AIDS-re, a homoszexualitásra mint bűnre, az abortusz tiltására vonatkozó tételeket. Ezeket Léonard büszkén vállalja. Újságírók előtt azt mondta: látható, milyen következményei vannak annak, ha az ember beavatkozik a természetbe. Az AIDS nem más, mint a természet által benyújtott számla az okozott kárért.

Miért volna baj, ha kimondja, amit gondol? – kérdi Léonard. A politika szerint azért, mert ő a belga katolikus egyházfő. A flamand liberálisok már javasolják is, hogy az egyház állami támogatását állítsák le. Elfogadhatatlan homofóbia – hangoztatták sokan a belga közéletben, és ilyen értelemben foglalt állást a genti püspök is. A belga lapok internetes portáljain olyan vélekedések is megjelentek, talán azért fogy a hívők száma a templomokban, mert Léonardéhoz hasonlatos „bölcsességeket” kell hallgatniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.