Benzinnel büntetnek a francia sztrájkolók

Franciaország nem ébredt fel teljesen hét végi bénultságából. Hétfőn fennakadások voltak a vasúti és a légi közlekedésben, s kihaltak a nagyvárosok is. Sokan úgy gondolhatták: a keddi országos sztrájk előtt bölcsebb dolog otthon maradni.

Tizenkét olajfinomítót továbbra is blokád alatt tartanak a nyugdíjreform ellen tüntető francia dolgozók. Noha Francois Fillon miniszterelnök kijelentette: nem engedi, hogy a sztrájkolók benzinhiánnyal büntessenek, a 60 millió lakosú nyugat-európai ország különböző pontjain gondot okoz üzemanyaghoz jutni.

Fillon elismerte a sztrájkjogot, ugyanakkor hangsúlyozta: megengedhetetlen, hogy akik felvették a munkát, ne tudjanak hazajutni a közlekedési dolgozók sztrájkja vagy a benzinkutak zárva tartása miatt. Igyekezett élét venni a hisztériakeltésnek, és cáfolta, hogy az új költségvetési terv áfaemelést tartalmazna, amint azt Jacques Attali, az EBRD egykori elnöke, a néhai Francois Mitterrand köztársasági elnök tanácsadója javasolta. Ez a hét kétségkívül döntő lesz a nyugdíjreform sorsát illetően. A szerdai szenátusi szavazást bénultan várja az ország, már csak azért is, mert a legerősebb vasutas szakszervezet, a CGT totális munkabeszüntetésre szólította fel tagjait. Ez azt jelentheti, hogy országosan a vasutasok harminc százaléka nem veszi fel a munkát, így aztán három vonatból jó, ha egy elindul.

– Inkább most veszítsünk néhány napnyi munkabért, mint hogy odaajándékozzuk Sarkozynek a hatvanéves nyugdíjkorhatárt – tüzeli tagságát Didier Le Reste, a vasutas CGT főtitkára.

Sokakat meglephet, hogy a nyugdíjreform ellen francia diákok is tüntetnek. Ők attól tartanak, ha az idősebbek hosszabb ideig maradnak a munkaerőpiacon, a pályakezdőknek még nehezebb lesz munkát találniuk.

Kiküldött munkatársunk jelenti Strasbourgból

A sztrájk miatt Marseille-t kezdi elborítani a szemét
A sztrájk miatt Marseille-t kezdi elborítani a szemét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.