Putyin embere Moszkva élén

Szürke és megbízható csinovnyik lesz Moszkva új főpolgármestere. Szergej Szobjanyin három héttel az után kerülhet az orosz főváros élére, hogy Dmitrij Medvegyev államfő a „bizalommegtörésére” hivatkozva leváltotta a 11 milliós megapoliszt 19 éven át irányító Jurij Luzskovot, a posztszovjet éra egyik legbefolyásosabb figuráját.

A 74 éves politikus menesztését egyesek Medvegyev és Vlagyimir Putyin kormányfő politikai tandemének üzemzavaraként értékelték – miután az utóbbi korábban kiállt Luzskov mellett. Szobjanyin jelölése azonban ennek ellenkezőjét igazolja: ő a miniszterelnök egyik helyetteseként a kormányzati adminisztráció vezetője. Putyin még elnökként tette országosan ismertté Tyumeny megye volt kormányzóját, miután 2005-ben az elnöki adminisztráció fejévé nevezte ki. Két éve a miniszterelnöki székbe ülve vitte magával Szobjanyint a kormányba, ami igazolja, hogy az 52 éves politikus Putyin bizalmi emberének számít. (Eközben a Putyin által támogatott Medvegyev elnökválasztási stábjának vezetője is volt 2008-ban.)

– Moszkva a legnépesebb régiónk, de az ország része, amelynek nem kellmegkülönböztetett egységként működnie – hangoztatta Medvegyev. Az államfő ezzel Luzskov különutasságára utalt, a bukott főpolgármester Medvegyev alatt többször került összetűzésbe a Kremllel –de sosem a Putyin vezette kormánnyal.

Szobjanyin szerint a szövetségi vezetéssel való együttműködés hasznára válik majd Moszkvának. A politikust szótlan adminisztrátorként jellemzik, aki színtelenségével erősíteni fogja a szövetségi kontrollt Moszkva felett.

Lapunknak korábban Sztanyiszlav Belkovszkij politológus azt mondta: az önjáró Luzskov leváltását a Putyinhoz közeli üzleti körök találták ki Roman Abramoviccsal az élen. Azzal a céllal, hogy a hárommilliárd eurós költségvetésű főváros pénzforrásait „újraosszák” Luzskov után. Az eddigi főpolgármester felesége, Jelena Baturina az elmúlt másfél évtizedben az ország leggazdagabb üzletaszszonyává vált, részben a fővárosi építési tenderek révén.

Az uráli születésű, moszkvai gyökerek nélküli Szobjanyin –aki Tyumeny előtt az olajban és földgázban gazdag Hanti-Manysi autonóm körzet gazdasági ügyekért felelős vezetője volt –várhatóan inkább motorja lehet az újraosztási folyamatnak.

Szobjanyin 2004 óta elnökségi tagja a Putyin vezette Egységes Oroszország pártnak (JeR). Ezért sem kérdés – különösen, hogy az ellenzéki kommunisták vezére, Gennagyij Zjuganov sem emelt kifogást –, hogy a JeR uralta moszkvai városi duma megszavazza Szobjanyin kinevezését.

Szobjanyint az orosz főváros élére repítették
Szobjanyint az orosz főváros élére repítették
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.