Felébredt a cseh baloldal

A legerősebb és a legkisebb kormánypárt vereségével végződtek a hét végi csehországi helyhatósági választások. A Polgári Demokrata Pártnak (ODS) ugyan országos méretben továbbra is a legtöbb helyi képviselője lesz, ám jórészt csupán a kisebb településeken őrizték meg eddigi pozícióikat.

Prágában húsz év után nem az ODS jelöltje lesz a főpolgármester, hanem Zdenek Tuma, a cseh jegybank volt elnöke, akit a TOP 09 nevezett ebbe a tisztségbe. A Karel Schwarzenberg herceg vezette párt a fővárosban a szavazatok több mint harminc százalékát szerezte meg.

A megyeszékhelyeken viszont a cseh szocdemek (CSSD) taroltak, Brnóban, Ostravában és Ústi nad Labemben is jelentős többséget szereztek, bevettek több jobboldali fellegvárat. A cseh szocdemek előretörését valószínűsíti a részleges szenátusi voksolások első fordulója is.A baloldal jelöltjei közül 22-en jutottak be a jövő heti második fordulóba. Az ODS indulói közül 19-en, ha a CSSD a huszonhét megüresedő mandátum közül legalább tizenkettőt szerez, akkor többsége lesz a felsőházban. – Ezzel korrigálhatnánk a jobbközép kormánykoalíciónak a közép- és a szegény rétegeket sújtó megszorító intézkedéseit – mondta lapunknak Bohuslav Sobotka, a CSSD ügyvezető elnöke. Petr Necas kormányfő, az ODS elnöke a fájdalmas, de elkerülhetetlen reformokkal magyarázta a mostani választások eredményeit. Szerinte a csehek hosszú távon értékelni fogják a kormánykoalíció válságelhárítási erőfeszítéseit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.