Pekinget bírálják a kínai kommunisták

Kínai veterán kommunisták követelték a szólásszabadság biztosítását egy szerdán megjelent nyílt levélben.

A 23 aláíró között volt Mao Ce-tung személyi titkára, a 93 éves Li Rui és a Kínai Kommunista Párt (KKP) hivatalos lapja, a Zsenmin Zsipao egykori főszerkesztője, Hu JiWei is. A KKP Központi Bizottságának egykori tagjai szerint a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos joga nem érvényesül Kínában. „61 évvel az ország megalapítása, 30 évvel a reformok megkezdése óta sem értük el a sajtószabadságnak azt a fokát, amilyet Hong Kong élvezett már a brit gyarmati uralom alatt – áll a Népi Kongresszushoz címzett levélben.

Igaz, Li Rui már az ötvenes évek közepén is kritizálta a kínai rezsimet, amiért évtizedekre kiesett a hatalomból, ahová Mao halála után tért vissza vízgazdálkodási miniszterként. Nyolc éve a párt kongresszusán is demokratikus átalakításra szólított fel.

A levél pontokba szedve követeli a szólás- és sajtószabadság érvényesítését: így a párt múltbeli hibáinak szabad megvitatását, magán médiumok engedélyezését, az internet korlátozásának megszüntetését, állami hírügynökségek szabadabbá tételét és az újságírók tevékenységének biztosítását. Jelenleg 42 újságíró ül börtönben Kínában. Tavaly pedig 11 éves börtönbüntetésre ítélték az 1989-es megmozdulásokban való részvételért korábban már másfél évet ült Liu Xiaobo ellenzéki gondolkodót, ezúttal egy demokratikus átalakulást követelő petíció meg szerkesztéséért. Az 54 éves férfi a múlt héten Nobel-békedíjat kapott, kiváltva ezzel a kínai vezetés felháborodását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.