Magyar-magyar harc: Orbántól a feketelisták törlését kérik

Magyar–magyar testvérháború jegyében zajlik Kárpátalján az október végi helyhatósági választások finise. A helyzetet a vetélkedő két szervezet egyikének állítása szerint magyarországi politikai beavatkozások súlyosbítják. Ez ügyben az UMDSZ levélben fordult Orbán Viktorhoz.

Két magyar szervezet – a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetsége (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokratikus Szövetség (UMDSZ) – küzd az ottani magyar voksokért az október végi helyi választásokon. Mindkettő egymás ellenében törekszik szavazatmaximalizálásra, hiszen legutóbb is különkülön indulva alig érték el a háromszázalékos küszöböt a megyei közgyűlésben. Elemzők nem zárják ki, hogy ezúttal ez egyiküknek sem sikerül – maguk a pártvezetők azonban saját pártjuk esélyeit illetően bizakodók.

Az UMDSZ tegnap Beregszászon nagygyűlésen követelte a „magyarországi beavatkozások megszüntetését”, amelyet a párt nagy tehertételnek érez. Gajdos István elnök szerint Budapest lejárató kampányt indított az UMDSZ ellen a vetélytárs esélyeinek javítása végett. Az elnök bejelentette, hogy az ellenük felhozott gyanúsítások alaptalanok. Tiltakozásul az UMDSZ Kárpátaljaszerte aláírásgyűjtésbe kezdett. Egyidejűleg a szövetség levelet intézett Orbán Viktorhoz, kérve a kormányfő közbenjárását az ügy mielőbbi megoldásához. „Kérjük, hogy magyarországi tisztviselők a továbbiakban ne folytassanak lejárató kampányt szervezetünk tagjai, szimpatizánsai ellen, hagyják abba a közéleti szereplők megfélelemlítését, feketelisták készítését” – áll a levélben.

Az ügy hátteréhez tartozik, hogy az Orbán-kormány megalakulása után magyar részről több gyanú fogalmazódott meg a kárpátaljai magyarigazolványok kiadásában, illetve az utazási kedvezményekre jogosító támogatások odaítélésében addig meghatározó szerepet játszó UMDSZ-szel szemben. Egyrészt felmerült, hogy az igazolványokhoz nagy számban jutottak ukrán nemzetiségűek, másrészt az utazási támogatások elszámolásánál is állítólag problémákat tapasztaltak. Emiatt vizsgálatok is indultak Budapesten. Múlt héten a magyar illetékesek bejelentették, hogy felfüggesztik az UMDSZ eddigi jogait a magyarigazolványokat és az utazási kedvezményeket illetően.

Az UMDSZ a vádakat viszszautasítja, amelyek célja a szervezet ellehetetlenítése a helyhatósági választások előtt. E lépésekkel Gajdosék szerint a magyar hatóságok közvetlenül a szavazás előtt a Fidesszel hagyományosan „testvérpárti” viszonyt ápoló KMKSZ-t akarják „helyzetbe hozni” a magyarok lakta régióban.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke lapunknak elmondta: szervezete régóta az értékközösségen alapuló jó kapcsolatokat ápol a Fidesszel, ebből a KMKSZ soha nem csinált titkot. Emiatt a szervezetet komoly hátrányok is érték a szocialista–liberális kormányzatok éveiben. Ők mindvégig a támogatás hiányát érzékelték Budapest részéről. Most viszont valóban úgy látják, hogy nagyobb fi gyelem irányul rájuk, és ebben nincs semmi meglepő. Az elnök szerint tényekkel igazolható, hogy a magyarigazolványok kiadása körül voltak anomáliák, és akár több tízezer ilyen papír kerülhetett illetéktelen kezekbe. Tagadta, hogy ebben a KMKSZ-nek is szerepe lett volna. Mindazonáltal Kovács szerint az UMDSZ-t ők nem ellenségnek, hanem konkurens szervezetnek tekintik. A mostani választások előtt – hasonlóan az előzőhöz – valóban nem jött létre sehol összefogás a két párt között. Ez nemcsak az ukrán választási rendszer sajátosságai miatt alakult így, hanem azért is, mert az UMDSZ tárgyalási ajánlata megítélésük szerint komolytalan volt. A párt egyébként biztos a választási küszöb elérésében – ez 2006-ban is sikerült nekik, pedig akkor sokkal rosszabb feltételek között várták a szavazást.

Az első magyarigazolványok átadása a Kárpátalján élő kérelmezőknek Nyíregyházán 2002-ben. Illetékes kezek
Az első magyarigazolványok átadása a Kárpátalján élő kérelmezőknek Nyíregyházán 2002-ben. Illetékes kezek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.