Távirati stílusban

Négy új tag az ENSZ BT-ben

Az ENSZ közgyűlése kedden New Yorkban két évre a Biztonsági Tanács tagjává választotta Németországot, Indiát, Dél-Afrikát és Kolumbiát. A szavazás második köre dönti majd el, hogy Portugália és Kanada közül 2011 januárjától ötödikként melyik ország képviselője foglalhat helyet a másik négy újonc mellett az ENSZ legfontosabb biztonsági döntéshozó szervében. (MTI)

Nem késleltethetik Schengent a romák

A romák helyzete nem lehet szempont azok számára, akik döntenek majd Romániának a schengeni övezethez való csatlakozásáról – mondta Angela Merkel német kancellár, aki Bukarestben tárgyalt. Román szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy az igazságügyi rendszer hiányosságai, valamint a belügyminisztérium élén és a szakértői gárdájában történt személyi változások egyaránt kedvezőtlenül befolyásolhatják Románia csatlakozását. (MTI)

Baleset Ukrajnában és Lengyelországban

Súlyos közlekedési baleset történt kedden Ukrajna keleti részében: utasokkal teli busz ütközött vonattal egy vasúti kereszteződésben, negyvenen meghaltak, tízen megsérültek. A balesetet valószínűleg a sofőr figyelmetlensége okozta, aki a tilos jelzés ellenére a sínekre hajtott. Halálos közlekedési baleset történt a lengyel főváros közelében is: egy kisbusz frontálisan ütközött egy teherautóval, s a szerencsétlenségben az idénymunkásokat szállító kisbusz mind a 18 utasa meghalt. (MTI)

A Nobel-díj nem befolyásolja Kínát

Elszámítják magukat, akik azt hiszik, hogy a Nobel-békedíj eszközével megváltoztathatják a kínai politikai rendszert – hangoztatta Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu) kínai külügyi szóvivő, aki a kínai jogrendszerrel szembeni tiszteletlenségnek nevezte „egy bűnöző Nobelbékedíjjal való kitüntetését”. (MTI)

Nő a terrorveszély a Kaukázusban

Az Oroszországhoz tartozó Észak-Kaukázusban idén 301 szélsőségest öltek meg és 468-at fogtak el – jelentette ki Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója kedden Moszkvában. Az Észak-Kaukázusban tevékenykedő iszlám szélsőségesek számát alig egy éve még néhány százra becsülték, jelenleg úgy tartják a szakértők, hogy létszámuk jóval ezer felett jár. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.