Sztrájk bénította meg Franciaországot

Nem vette fel a munkát kedden hárommillió francia, mert a kormány nyugdíjreformja miatt tiltakozott. A szakszervezetek az 1995-ös sztrájkhullámot emlegetik, amikor három hétre megbénult az ország.

Európai jelentőségű csörte zajlik hónapok óta a francia szakszervezetek és a kormány között a nyugdíjreform ügyében. Már mindenki elment a végsőkig: a kormány a baloldali ellenzék obstrukcióját erőből legyűrve vitte át a törvényt a Nemzetgyűlésen, míg a radikális szakszervezetek keddtől határozatlan idejű sztrájkra szólítottak fel.

Kedden újabb országos sztrájkra és az egész országra kiterjedő demonstrációkra került sor. A szakszervezetek adatai szerint mintegy hárommillió francia vonult az utcákra, csupán a fővárosban 330 ezren vettek részt az utcai demonstrációkon. A sztrájkolók aránya elsősorban a vasutasok (50-60 százalék), a tanárok (30-40 százalék) és az energiaipari dolgozók (40 százalék) között volt jelentős.

A jelenlegi helyzet újdonsága, hogy a radikálisabb szakszervezetek (köztük a legnagyobb szövetség, a CGT számos tagja) határozatlan idejű munkabeszüntetésre szólítottak fel. Sőt néhány igen fontos ágazatban más szakszervezetek is csatlakoztak a felhíváshoz. A kormány legrosszabb rémálmaiban talán ma már az 1995-ös nagy sztrájkok tűnnek elő, amikor a Juppé-terv, az akkori miniszterelnök neoliberális reformcsomagja ellen fellépő szakszervezetek három hétre megbénították az országot. Akkor végül elérték a javaslat visszavonását.

Egyelőre nem tudni, hogy a csupán egynaposra tervezett sztrájk átcsap-e határozatlan idejű munkabeszüntetésekbe. A kormány mindenesetre eltökéltnek tűnik, s noha sokan beszélnek Francois Fillon miniszterelnök menesztéséről, a valószínű szakítás nem a nyugdíjreform számlájára írható. Merthogy azt Fillon és Nicolas Sarkozy elnök is támogatja.

Védőfelszerelésükben tüntettek az acélipari munkások Marseille-ben
Védőfelszerelésükben tüntettek az acélipari munkások Marseille-ben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.