Palesztin állam már jövőre?

Újra zsákutcába torkollhatnak az izraeli–palesztin tárgyalások, miközben több nyilatkozó pár hónapon belüli békemegállapodást vizionált Washingtonban. A tárgyalások jelenleg állnak, mert véget ért a ciszjordániai telepeken érvényes tíz hónapos építési tilalom. A palesztinok az építkezéseket törvénytelennek tartják, és amíg ezeket nem állítják le, nem tárgyalnak. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő viszont azt kérte az építkezési stopért cserébe, hogy a palesztinok ismerjék el: Izrael zsidó állam. Ezt azonnal visszautasították. Azóta több felelős palesztin politikus is azt mondta, hogy számukra a követelés értelmezhetetlen, hiszen korábban a Palesztin Felszabadítási Szervezet és Izrael kölcsönösen elismerte egymást. Azt állítják, ha viszont elismerik, hogy „Izrael zsidó állam”, ezzel lemondanak a menekültek hazatérési esélyeiről, és lehetőséget adnak az izraeli arabok jogfosztására. Az izraeliek viszont elutasítják, hogy a tárgyalások eredménye egy tisztán palesztin állam és az arabok által kétnemzetiségűnek tartott Izrael együttélése legyen.

A vitát kommentáló izraeli elemzők állítják, hogy a háttérben a palesztin tárgyalók korábban tudomásul vették ezt az izraeli igényt. Amikor azonban nyilvánosan is meg kell tenniük ezt a lépést, kihátrálnak. A tárgyalások több mint tizenöt éves történetében több alkalommal is előfordult, hogy a palesztin vezetők nem vállalták az államalakítás és a tényleges függetlenség rizikóját. Erre a legjobb példa, amikor Jasszer Arafat elutasította a megállapodást 2000 júliusában Camp Davidben. Ezen a hármas csúcstalálkozón Ehud Barak akkori izraeli kormányfő addig példátlan területi engedményeket tett a palesztin vezetőnek.

A jelenlegi holtpontra kínál egy másik megoldást Szalam Fajjad palesztin kormányfő. A neves közgazdász erős amerikai segítséggel folytatja a palesztin területeken a biztonsági szervezet kiépítését és az infrastruktúra-fejlesztést. Sikerült a gazdaságot is növekedési pályára irányítania. Ezzel párhuzamosan állítja fel az államigazgatás szerveit. Fajjad azt ígérte egy izraeliek előtt tartott előadásában, hogy a de facto palesztin állam a jövő év közepére létre is jön. Fajjad szakított a korábbi palesztin elképzelésekkel, hogy vagy fegyveres erővel, vagy nemzetközi diplomáciai nyomással kényszerítsék ki a palesztin állam létrejöttét.

A Fajjad-tervet Izrael elutasítja, de a nemzetközi közösség egyre nagyobb rokonszenvvel fi gyeli. Ha egy ilyen állam rendet és törvényességet tart fenn, képes az önkormányzatra, és megakadályozza az Izrael elleni terrortámadásokat, képes lesz megállapodni Izraellel – mondják a terv szimpatizánsai. Az izraeli kormány egyelőre abban bízik, hogy az amerikai vétó megakadályozza, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa ismerje el Fajjad tervezett államát.

Épülő telep Ciszjordániában – a tárgyalások egyik kulcskérdése
Épülő telep Ciszjordániában – a tárgyalások egyik kulcskérdése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.