Csődközeli helyzetben a szlovák köztévé

Jóváhagyta a szlovák kormánykoalíciós tanács Daniel Krajcer kulturális miniszter javaslatát, amely szerint jövő januártól Szlovák Rádió és Televízió néven új közszolgálati intézmény alakul, a két önálló elektronikus médium összevonásával. Az új vezérigazgatót a parlament választja meg.

– Ezzel a lépéssel véget vetünk annak a gyakorlatnak, hogy a köztévé (STV) vezetői év közben újabb és újabb állami támogatást kérnek, amelynek fejében a múltban megfeledkeztek a pártsemlegesség és a függetlenség követelményéről, miközben egyre kevesebben nézték a műsoraikat. Idén az STV vesztesége eléri a 16 millió eurót, ezenkívül a rossz szerződések miatt további milliókat kénytelen fizetni, ami tarthatatlan. Mindeközben a jelenlegi vezérigazgató tavaly 12 ezer euró prémiumot vett fel – hangsúlyozta a tárcavezető.

A takarékosság jegyébenmár a jövő hónapban megszűnik az STV3 sportcsatorna, amelynek a beindítására 2008-ban 90 millió euró támogatást adott a Ficokabinet, viszont a nézettsége nem haladta meg az egy százalékot, mert jórészt ismétléseket sugárzott. A kulturális műsorokat és a sporteseményeket ezentúl az STV2 sugározza majd. Januártól elhallgat az FM könnyűzenei rádióadás is. A nemzetiségi műsorokat sugárzó Patria Rádió adásideje nem csökken.

Megszűnik a rádió-, illetve a tévétanács is, amelyek szakmai feladatait a parlament kulturális bizottsága veszi át. Az új intézmény gazdálkodását pedig a felügyelőtanács ellenőrzi majd. 2012-től üzembentartási díja sem szednek, az új közmédia működését teljes mértékben a költségvetésből fedezik majd. A köztévének évente 56 millió eurót szánnak, a közrádió állami támogatásának az összegéről még nem döntöttek.

– A bejelentést a független szakértők megértéssel fogadták. Az érintettek viszont egyelőre várják a konkrétumokat, s majd csak azok ismeretében nyilatkoznak – közölte megkeresésünkre Peter Susko, az STV szóvivője.

Legújabb felmérések szerint a szlovákiai tévénézők több mint 35 százaléka leggyakrabban a Markíza, egynegyedük pedig a JoJ kereskedelmi csatornára kapcsol. Az STV1 nézettsége alig haladja meg a tíz százalékot, a híradói még az ötöt sem. Pozsonyban és a nyugat-szlovákiai régiókban a felnőtt lakosság csaknem egyharmadának külföldi, elsősorban a cseh – a Csallóközben pedig a magyar – kereskedelmi tévék a kedvencei.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.