A chilei bányászokat várja a világ

Nemcsak Chile lakossága, hanem a külvilág is feszülten várta (a helyszínen tartózkodó 1700 riporter révén) tegnap a bányászmentő akció kezdetét. Miután a Főnix névre keresztelt kabin hétfőn megtette az első sikeres próbautat 610 méter mélységig a szombatra elkészült, 66 centiméter átmérőjű furatban, Laurence Golborne bányaügyi miniszter bejelentette, hogy kedd éjfélkor kezdik meg az augusztus 5-i omláskor lent rekedt 33 bányász felhozatalát San Jose réz- és aranybányájából. Tegnap délben aztán Copiapo város polgármestere közölte, hogy este nyolcra (az ötórás időkülönbség miatt lapzártánk utánra) hozták előre a kezdést.

A bányászok kijelölhették, hogy hozzátartozóik közül kik várják őket fent. A találkozást követően a tervek szerint azonnal helikopterrel Copiapo kórházába szállítják őket, hiszen 67 nap 30 fokos párás hősége után kell hozzászokniuk a fenti környezethez és a fényhez is. A lent lévők felhozatalára készült kabin hétfői próbaútja felfelé, kellő terheléssel kevesebb mint 15 percig tartott.

A mentőakció lapzártánk után kezdődött. Mindenki feszülten várta, vajon rendben mennek-e majd a mentőkabin első útjai. A forgatókönyv úgy szól: először fentről a Főnix kapszulában leküldenek egy bányamentési specialistát. Visszafelé már az első bányászt hozná a kabin a felszínre, majd ha semmi sem jön közbe, érkezik fentről egy orvos is. A kapszulába egy ember fér, így 18-24 óra alatt lehet mindenkit felhozni. A bányászokra stresszt mérő szenzort tesznek, s a Főnixen van telefon, sőt olyan berendezés is, amellyel szükség esetén vissza tudják vinni lentre a kabint.

A chilei sajtó keddi értesülése szerint a 31 éves Florencio Avalosra esett a választás, hogy elsőként feljöjjön, mert nyolc éve bányász, s jó fizikai és pszichikai állapota alkalmassá teszi a „kísérleti nyúl” szerepére. A gyengébbeket későbbre sorolták, míg utolsóknak ismét az erőseket osztották be, köztük a turnusvezetőt. Az elsők között tervezték felhozni az egyetlen nem chileit, a bolíviai Carlos Mamanit is. Miatta érkezett a helyszínre Evo Morales bolíviai elnök is, aki Sebastian Pineda chilei államfő társaságában várta a mentési akció beindítását.

A családtagok már napok óta készülődnek a bányászok fogadására a „Remény táborában”
A családtagok már napok óta készülődnek a bányászok fogadására a „Remény táborában”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.