Mire esküsznek az arab arák?

Az izraeli kabinet vasárnap döntött: ezentúl az új állampolgároknak Izraelre, mint demokratikus és zsidó államra kell felesküdniük. Az eddigi esküszöveg szerint az új állampolgárok hűséget esküdtek Izraelre, s fogadalmat tettek a törvények betartására. Az új változatban kiemelten szerepel az állam zsidó jellege. A módosítást az Izrael a hazánk nevű jobboldali nacionalista párt vezetője Avigdor Liebermann külügyminiszter szorgalmazta. A törvénymódosítás csak az új állampolgárokra vonatkozik, azokra, akik például az arab kisebbség tagjaival házasságot kötve költöztek az államba. De érintheti az Izraelben dolgozó keresztény vagy muzulmán vendégmunkásokat, menekülteket is.

Vasárnap százötven neves értelmiségi tüntetett Tel-Avivban a Függetlenségi csarnok előtt, ahol David Ben-Gurion 1948-ban kihirdette Izrael Állam megalapítását. Álláspontjuk szerint rasszista, a fasizmus irányába mozduló politikáról van szó. Cipi Livni, az ellenzéki jobbközép Kadima párt vezére politikai vigéckedésnek minősítette a lépést. A törvényt nem szavazta meg a Munkapárt hat minisztere és két jobboldali Likud-miniszter sem. Egyikük Dan Meridor, aki a kormányban a hírszerzésért és az atomenergia-ügyekért felel, kijelentette: Izraelnek úgy kell viselkednie kisebbségeivel, mint amilyen elbánást magának elvár. Feleslegesnek mondta az arab kisebbség állandó provokálását. Hanin Zoabi arab Kneszet-képviselő szerint a kormány ostoba raszszizmusa a sarokba szorítja az arab polgárokat, s ennek a következménye csak a rombolás lehet. Egy másik arab képviselő, Ahmed Tibi pedig azt nyilatkozta: bebizonyosodott, hogy Izraelben a jogok nem egyenlők, s az állam demokratikus a zsidóknak, és zsidó az araboknak.

Liebermann eközben közölte: nem igaz, hogy a törvénymódosításért cserébe belement volna az építési tilalom meghoszszabbításába Ciszjordánia területén. A rá jellemző diplomáciai tapintattal oktatta ki a nála vendégeskedő Moratinos spanyol és Kouchner francia külügyminisztert. A két külügyér a palesztinokkal való megegyezést sürgette, s erre azt kapták tőle: „Európa előbb a maga ügyeit oldja meg, aztán jöjjön panaszkodni hozzánk.” Benjamin Netanjahu miniszterelnök felajánlotta az izraeli telepek építésének leállítását is, ha a palesztinok zsidó államként elismerik Izraelt. Mahmud Abbasz palesztin elnök szóvivője ezt azonban sietve elutasította.

Ha a Munkapárt a Kneszetben az új esküszöveg ellen szavaz, aligha lesz belőle törvény. A kezdeményezés megerősítette: nincs egyetértés az elitben és a társadalomban azt illetően, homogén vagy demokratikus befogadó állam legyen-e Izrael.

A ciszjordániai Nablus közelében izraeli katona ellenőrzi egy palesztin paraszt csomagját
A ciszjordániai Nablus közelében izraeli katona ellenőrzi egy palesztin paraszt csomagját
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.