Házi őrizetben a Nobel-békedíjas felesége

A kínai állambiztonsági hatóságok gyakorlatilag házi őrizetben tartják a múlt pénteken Nobel-békedíjjal kitüntetett Liu Xiaobo feleségét,Liu Xiát – jelentették a Pekingből tudósító hírügynökségek. Az EU-képviselet első titkára, Simon Sharpe például nem adhatta át személyesen az Európai Bizottság gratuláló levelét a feleségnek, mert a pekingi lakóház kapujában három egyenruhás őr feltartóztatta, és ők vették át a küldeményt.

Liu Xia rendőrségi kísérettel a hét végén felkereshette a Liao ning tartománybeli Jinzhou börtönben férjét, aki 2009 decemberében államellenes felforgatás vádjával tizenegy év börtönbüntetést kapott az ország demokratizálását sürgető Charta 2008 egyik társszerzőjeként. A norvég Dagbladet napilap szerint Liu Xia a börtönlátogatást követő üzenetében azt írta, hogy férje a békedíjat a demokráciáért tüntetők elleni 1989. júniusi erőszakos fellépés áldozatainak ajánlja.

Liu Xia hétfőn a Twitteren közölte, hogy a börtönlátogatás óta nem tud kapcsolatba lépni a barátaival vagy a sajtóval, így nem tud telefonálni a lakásából. Jogvédő csoportok arról számoltak be, hogy a Nobel-békedíj pénteki bejelentése óta több másként gondolkodót, így az említett Charta 2008 több aláíróját lefogták vagy házi őrizetbe vették Kínában.

A kínai külügyminisztérium még pénteken, a díj odaítélése után tiltakozott, kifogásolva, hogy a Nobel-bizottság a saját elveitmegsértve egy „bűnözőt” jutalmazott. Azóta megszólalt a kínai sajtó is. A kormány angol nyelvű szócsövének tekinthető China Daily kommentárjában úgy fogalmazott, hogy Liu kitüntetése „a Kína megfékezését célzó titkos terv része” volt, és azzal beavatkoztak a kínai belügyekbe. – Egyesek talán arra számítanak, hogy egy ilyen díj belső változásokat indíthat el Kínában. Valójában azonban kevés hatása lehet azon kívül, hogy rávilágít a Nyugat és Kína között húzódó mély ideológiai szakadékra –állítja az írás.

A szintén angol nyelvű Global Times azt írta, hogy a döntés mögött „Kína felemelkedésétől, a kínai modelltől való rettegés húzódik”. A lap szerint, ha a vezetés teljesítené a másként gondolkodó Liu Xiaobo követeléseit a többpártrendszerre vonatkozóan, akkor Kína az egykori Szovjetunió vagy Jugoszlávia sorsára jutna, és rövid időn belül öszszeomlana.

Nyilvánvalóan az oslói békedíjbizottság döntésére válaszolt Peking azzal, hogy lemondta az éppen a sanghaji expón tartózkodó Lisbeth Berg-Hansen norvég halászati miniszter szerdára tervezett találkozóját kínai kollégájával.

Liu Xia férje fotóival
Liu Xia férje fotóival
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.