Häupl marad, az FPÖ a győztes

Ausztria sem kivétel az európai választási trendjei alól. A szociáldemokrata Michael Häupl megőrizte ugyan a főpolgármesteri széket, de a szélsőjobboldal a vasárnap bécsi főpolgármester-választáson is megerősödött.

„Szabad nőket a kényszerfejkendő helyett” – ezzel a szlogennel kampányolt Bécsben Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt (FPÖ) vezére. Majd hozzátette: „Sarrazint a müezzinek helyett”, utalva a provokatív német szociáldemokrata bankárra, Thilo Sarrazinra, aki az iszlám bevándorlókról írott könyvével jókora botrányt váltott ki a német közéletben. A kampány sikeres volt: 14 százalékról 27-re nőtt az FPÖ szavazóinak aránya.

Az osztrák elemzőket nem érte váratlanul a vasárnapi bécsi választás eredménye. A szociáldemokraták (SPÖ) elvesztették abszolút többségüket, és bár 45 százalékkal még mindig a legerősebb párt maradtak, a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) megerősödése némi riadalmat kelt. – Pedig csak a tíz évvel ezelőtti helyzet állt viszsza – magyarázta lapunknak Ferdinand Karlhofer, az innsbrucki egyetem politológiaprofesszora. 2005-ben az FPÖ nagyot bukott, most azonban visszaszerezte a szavazóit.

Természetesen a szociáldemokraták 45 százalékos eredménye még így is tekintélyt parancsoló – tette hozzá a profeszszor. –Bécsben még mindig többé-kevésbé rendben mennek a dolgok, és Michael Häupl polgármester jó taktikai érzékkel, nem sokkal a választások előtt kezdett beszélni az új metróvonalakról és arról, hogy vajon szükség van-e ismét a házmesterekre. Ezzel várospolitikai témákat is bedobott a köztudatba, vagyis nem igaz, hogy a kampány kizárólag az országos politikáról szólt volna.

De az európai trendek ettől függetlenül Bécsre és Ausztriára is igazak. Mint a professzor felhívta rá a fi gyelmet, tíz évvel ezelőtt Európában többnyire szociáldemokrata pártok voltak hatalmon, de ma már szinte sehol sincs kormányon a baloldal. Ám helyettük ott vannak a szélsőjobboldali erők. Vagyis a szociáldemokrácia visszaesése és a radikális jobb térnyerése között egyértelmű összefüggés van. – A szociáldemokraták sokáig nem vették észre, hogy a városokban megjelent egy új szegény réteg: a bevándorlóké. Ezek azonban a régi szociáldemokrata választókban félelmet keltenek. Bécsben éppen azokban a kerületekben erősödött meg az FPÖ, ahol régebben a szociáldemokraták voltak fölényben.

De nem csak a bevándorlók és a sikertelen integráció áll a háttérben. Karlhofer szerint a szociáldemokráciaEurópa-szerte nem találja a megfelelő „nyelvet”: a gazdasági válság közepette a társadalmi egyenlőség, a kapitalizmus bírálata mintha hiányozna a szótárukból, miközben a konzervatív pártok sorra állnak elő a privatizáció kritikájával és az államosítással.

A bécsi választások nagy kérdése, hogy merre nyit a szociáldemokrata párt. Van-e elég bátorság Häuplban, hogy a Zöldekkel alkosson koalíciót? (Németországgal ellentétbenAusztriában a környezetvédők eddig csak a Néppárttal tudtak szövetségre lépni.) Ennél valószínűbbnek tűnik, hogy a szociáldemokraták és Néppárt (ÖVP) országos vezetése „összehozza” itt is a nagykoalíciót.

Heinz-Christian Strache (FPÖ) a győzelemnek beillő eredményt ünnepli Bécsben
Heinz-Christian Strache (FPÖ) a győzelemnek beillő eredményt ünnepli Bécsben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.