Szerdától mentik a chilei bányászokat

Már csak a szerdát kell kivárnia az augusztus 5-én beomlott chilei San Jose réz- és aranybánya 33 munkásának közel hétszáz méterre a föld felszíne alatt. A mentőalakulat szakemberei szerint ugyanis ekkor kezdik meg a bányászok felhozatalát.

Szombaton érkezett le 624 méter mélyre a három mentő fúró egyike egy olyan vájathoz, ahová a bányászok a jelenlegi tartózkodási helyükről akadály nélkül eljuthatnak. A bejelentést mind a föld alatt, mind fent, a hozzátartozók táborában hatalmas örömkitörés fogadta. – Nagyon örülök, hogy a mentési folyamatban egy nagyon fontos szakaszhoz értünk, de még sok mindent meg kell oldanunk, és nem szabad hibáznunk – mondta szombaton Laurence Golborne chilei bányászati miniszter.

Az úgynevezett B terv kereté ben egy T130-as négyfejű fúró vájt ki 66 centiméteres csőlyukat elsőként a bányászok menedékhelyéhez, amelyen egy már elkészített kasban hozzák majd fel egyenként a bányászokat. A mérnökök vasárnapra úgy döntöttek, hogy nem szükséges a furatot végig kibélelni acélgyűrűvel, csupán a fenti 90 métert, mert alul a sziklafal kellő szilárdságú. A 630 méter hoszszú acélgyűrű bélés elkészítése egyrészt további késlekedéseket okozott volna, másrészt a nagy teher – több mint száz tonna – önmagában újabb veszélyforrást jelenthetett volna. A bányászok lent már végre is hajtottak néhány kisebb robbantást, hogy kiszélesítsék a helyet, ahová majd fentről érkezik a négy méter magas mentőkapszula. A szerkezet 53 centiméter átmérőjű, és vészhelyzet esetére visszaindítóval is felszerelték.

Ugyan készült már előzetes lista a felhozandók sorrendjéről, ám chilei sajtóértesülések szerint a kasban lefelé egy mentési szakértő és egy pszichiáter is érkezik, hogy segítse a lent várakozókat, amíg sorra kerülnek. Az előzetes becslések szerint húsz percig tart majd az utazás a 630 méteres csőben, tehát összesen akár egy órába is telhet egy ember felhozatala.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.