Román hódítás Rómában

Az olasz családoknál takarító Fülöp-szigeteki asszonyokat már régen a román bejárónők helyettesítették. Európaiak, és gyorsan megtanulnak olaszul. Román a kőműves, a garázsmester, a bolti eladó, a pincér.

A románok többsége Rómában telepedett le. Pignattara népes római külkerületében a negyven első osztályosból csak három az olasz, a többiek – egy kínai kislányt kivéve – román gyerekek, akiknek közel negyven százaléka már Itáliában született. A római építőipari dolgozók biztosítótársaságának 15 ezer román tagja van.

A hivatalos 1 millió 165 ezer fővel a román lett a legnagyobb külföldi közösség (24 százalék) Itáliában, maga mögé szorítva a nemrég még első albánokat (a számuk jelenleg 400 ezer) és észak-afrikaiakat. Az utóbbi évek tömeges román érkezése miatt egyenesen inváziót kiáltottak az olaszok.

Ám a románoknak a bűnözőkkel való kivétel nélküli azonosítása (a több mint 50 ezer olaszországi rabból háromezer a román) mára elmúlt a bukaresti és a római kormány közös kampányával, amely felszámolta a románok és a romák közötti kezdeti identifikációt is. „Románok: döntő kisebbség Olaszország jövőjében” – hirdette egy idén megjelent könyv címe.

Az Európát Olaszországon keresztül meghódító románok az itáliai GDP 2,3 százalékát teremtikmeg, egyharmaduk érettségizett vagy diplomás, 27 ezer vállalkozást indítottak az olasz csizmán, átlagbanhavi900 eurót keresnek, és Itáliát tekintik végleges hazájuknak. A Rómában élő románoknak saját önkormányzati képviselőjük van, saját római napilapjuk, szupermarketjuk, könyvesboltjuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.