Nem könnyű a romákkanadai beilleszkedése

Parkdale hosszú ideje az újonnan érkezettek első állomása, de a romák sajátos kihívások elé állítják a környék rendszerint befogadó közegét – írja szombati, torontói riportjában Kanada vezető minőségi lapja, a The Globe and Mail. A multikulturális környékre az elmúlt években csaknem négyezer magyarországi roma érkezett Cheri DiNovo, az ontariói tartományi törvényhozás képviselője szerint.

– Tudjuk, hogy a romák rasszizmusnak és üldöztetésnek voltak kitéve. Itt nem ez a helyzet – szögezi le, miközben maga is raszszizmust emleget az olyan szóbeszéd kapcsán, mint például: „nem lehet kiteregetni miattuk a ruhát, mert ellopják”. –Itt szabadok vagyunk. Magyarországon mindig éreztünk egy kis feszültséget – nyilatkozza a 31 éves Bánya Tamás, aki Magyarországon egy pelenkagyártó cég egyetlen roma alkalmazottja volt. Kollégái ott úgy vélekedtek, „Hitler jó munkát végzett, csak dolgavégezetlenül halt meg, hiszen sok a roma”. A négytagú Bánya család ma 2500 kanadai dolláros (488 ezer Ft) havi rokkantnyugdíjból él Torontóban.

A helyi állami iskolában 150 fővel már a magyar romák alkotják a legnagyobb etnikai csoportot. David Finkelstein igazgató szerint integrációjuk „folyamatban van”, de rámutat: a nyelvi akadályok miatt nehéz megakadályozni a klikkesedést. Paul St. Clair, a helyi roma közösségi központ igazgatója úgy véli, a magyar roma gyerekek nem értik, mit akar tőlük az iskolarendszer.

A lap internetes oldalán a cikk nagy vitát váltott ki, e sorok írásakor több mint 120 hozzászólással. Számos kommentár minősíti a romákat, radikális megoldást javasol, több pedig nem állta ki a moderálás próbáját. Többen elbizonytalanodtak: „Ez most egy érezzük jól magunkat cikk arról, hogy mennyire befogadó Kanada, vagy egy horrortörténet arról, hogy mire számíthatunk még a bevándorlással?”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.