Meghalt a legmagasabb rangú észak-koreai disszidens

A KNDK hatalmas katonai parádéval emlékezett meg vasárnap a távol-keleti országot irányító Koreai Munkapárt létrejöttének 65. évfordulójáról. A phenjani Kim Ir Szen téren lezajlott eseményt Kim Dzsong Il észak-koreai vezető mellett kijelölt utódja, a jelenleg 27 éves Kim Dzsong Un is megtekintette.

A sötét Mao-zubbonyt viselő, a helyiek által „Ifjú tábornokként” emlegetett utódot első ízben lehetett látni a phenjani televízió élő adásában. A katonai alakulatok felvonulása során páncélosokat és rövid hatótávolságú rakétákat is elvonultak.

Épp az évfordulót ünneplő katonai parádé napján halt meg az eddigi legmagasabb rangú észak-koreai disszidens, aki az elmúlt évek során a KNDK első számú kritikusává vált. Hvang Dzsang Jop egykori kb-titkár és főideológus 1997-ben hatalmas diplomáciai bonyodalmat okozva szakított a phenjani rezsimmel. Vasárnap a dél-koreai főváros Kangnam kerületében lévő otthonában szívinfarktus következtében érte a halál.

Az 1923-ban született Hvang tanulmányait Japánban, majd az ötvenes évek elején a Szovjetunióban folytatta. A hatvanas években a Kim Ir Szen Egyetem rektora lett, később pedig a párthierarchia legfelsőbb szintjén töltött be különböző tisztségeket. A szöuli források elsősorban őt jelölik meg az önerőre támaszkodás – tehát a nemzetközi elszigetelődés – ideológiai hátterét biztosító csucshe eszmerendszer kidolgozójaként. A KNDK-t megalapító Kim Ir Szen 1994-ben bekövetkezett halálát követően háttérbe szorult.

Hvang és munkatársa 1997 februárjában egy tokiói konferencián népszerűsítette a csucshe eszmét, majd hazautazóban politikai menedékjogot kértek a pekingi dél-koreai nagykövetség konzuli részlegén. A dél-koreai diplomáciai misszió épülete ezzel hetekre ostromállapot-közeli állapotba került: a kínai rendőrök valamennyi környező utcát lezárták, ugyanis az egész környéket katonás kinézetű, fekete dzsekis észak-koreai „diplomaták” lepték el, miközben a phenjani rezsim a déliek által „elrabolt” főideológus kiszabadítását követelte a kínai vezetéstől. A pekingi döntéshozók roppant kínos döntés elé kerültek, míg végül egy hónapos huzavonát követően hozzájárultak ahhoz, hogy Hvang és munkatársa a Fülöp-szigetekre távozzon, Kim Jong Szam dél-koreai államfő pedig levélben kérte a manilai vezetést, hogy a diszszidensek továbbutazhassanak Szöulba. Az államfő kézzel írott levelét Ban Ki Mun vezető biztonságpolitikai tisztviselő –a jelenlegi ENSZ-főtitkár – vitte el a Fülöp-szigetekre.

Hvang Dzsang Jop 1997 áprilisában érkezett meg Szöulba, ahol vörös szőnyeggel fogadták. Az egykori főideológus otthon maradt családtagjait a KNDK munkatáborba internálta, amelynek során felesége életét vesztette. Hvang emlékiratai Az igazi történelmet láttam címmel jelentek meg Szöulban, ami nagyon fontos forrásul szolgál a KNDK belső viszonyainak megértéséhez. Az egykori főideológus visszaemlékezése szerint a kilencvenes évek közepén lezajlott katasztrofális éhínségek miatt csalódott végérvényesen a phenjani rezsimben. A dél-koreai fővárosban Hvang a Kimklán egyik legfőbb kritikusává vált. Az ezredforduló idején megindult átmeneti enyhülés során háttérbe szorult ugyan, de a Korea-közi viszonyok egyre feszültebbé válásával ismét gyakran hallatta hangját.

Az „Ifjú tábornok” női védelmezői is felvonultak Phenjanban
Az „Ifjú tábornok” női védelmezői is felvonultak Phenjanban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.