Szibériából Cyberiába

Hat év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a múlt hónapban a szentpétervári bíróság Viktor Plescsukra, akit 275 millió rubel (kétmilliárd forint) ellopásában találtak bűnösnek. A 29 éves férfi több társával együtt kutakodott amerikai internetes oldalakon a vásárlók banki adatai után, majd ezeket alvilági csoportoknak adta el. Az enyhe büntetés azonban azt mutatja, hogy Oroszország egyelőre visszafogottan küzd a „kiberbűnözéssel”, miközben Plescsuk esete csupán a virtuális jéghegy csúcsa.

Augusztusban amerikai kérésre Franciaországban tartóztatták le a „BadB” nicknév alatt tevékenykedő Vlagyiszlav Horohorint, akire kiadatása esetén félmillió dolláros büntetése mellett tizenkét év börtön vár. A 27 éves, ukrán–izraeli állampolgárságú hacker Plescsukhoz hasonlóan dolgozott.

Az orosz és FÁK-országbeli fiatal hackerek feltűnően nagy számban vannak jelen a netes bűnözésben és a féllegális szolgáltatások terén. Az amerikai Akamai internetes cég szerint Oroszország a világ spamforgalmának elsődleges forrása, 12 százalékkal, míg az Egyesült Államokhoz „csak” tíz százalék köthető.

Az internetes kalózokat azonban a titkosszolgálatok is igénybe veszik. Észtország teljes közigazgatási rendszerének internetes működése került veszélybe 2007-ben, amikor Tallinn egy szovjet katonai emlékmű áthelyezése miatt került konfliktusba Moszkvával. (Ennek nyomán idén nyáron jött létre Tallinnban a balti állam kérésére a NATO internetbiztonsági központja.) 2008-ban a dél-oszétiai grúz–orosz fegyveres konfliktus alatt érte Grúziát hasonló netes támadás.

Nem véletlen az sem, hogy tavaly szibériai hackerek törték fel a Kelet-Angliai Egyetem klímaváltozást vizsgáló tanszékének belső levelezését, amelyből az tűnt ki, hogy a tudósok szerint sem feltétlenül az ipari tevékenység felel a globális felmelegedésért. A levelezés Tomszk egyetemének honlapján került nyilvánosságra, nem sokkal a koppenhágai klímakonferencia előtt, amelyen Oroszország nem támogatta az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését. De az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) sejtik azok mögött az internetes akciók mögött is, amelyek a Kremlhez kevésbé lojális lapokat, szájtokat érik.

Amerikai vélemények szerint a fő gondot nem a hackerek titkosszolgálati alkalmazása okozza, hanem az, hogy ugyanezek a személyek a szervezett bűnözéssel is kapcsolatban állnak. Ezt a feltételezést látják igazolva Plescsuk szerényebb büntetésével vagy azzal, hogy Horohorin a hatóságoktól zavartalanul élhetett Moszkvában.

Rajz a letartóztatott hacker, BadB egyik honlapjáról
Rajz a letartóztatott hacker, BadB egyik honlapjáról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.