Lebontanák a balkáni vízumfalakat

A kormányok novemberi jóváhagyására vár a vízummentesség megadása Albániának és Bosznia-Hercegovinának, miután az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta a javaslatot. Az Európai Bizottság szerint a két ország teljesíti a feltételeket – kérdés, hogy politikai akadályok felmerülhetnek-e még?

Amikor Szerbia,Montenegró és Macedónia polgárai tavaly decemberben vízum nélkül léphették át az uniós határt, Albánia és Bosznia-Hercegovina lakói csalódottan vették tudomásul, hogy kormányaik nem teljesítették a feltételeket. Nem tudták az emberek kezébe adni a biometrikus útlevelet, és nem nyújtottak garanciát Brüsszelnek, hogy hatékonyan fellépnek az illegális bevándorlás és a szervezett bűnözés ellen. Ám tavasszal az Európai Bizottság már úgy ítélte meg, hogy ez a két ország is felzárkózott, azaz érdemes elgondolkodni a vízummentesség megadásán. A térségben ebből a szempontból Koszovó így magára marad.

A Balkán felé terjeszkedni óhajtó, a térség felzárkózását ösztönző unió elsősorban az emberi kapcsolatok elmélyítésére, a polgárok megnyerésére és ezen keresztül a további reformok előmozdítására használja e könnyítést. Az Európai Parlament, amely e héten plenáris ülésen vitatta meg a kedvezmény engedélyezését, nagy többséggel adta beleegyezését. A szocialista Tanja Fajon, a kérdés törvényhozási felelőse azt hangoztatta: nem a politikai eliteket ajándékozza meg az EU, hanem inkább lebontja az embereket elválasztó vízumfalakat.

– A vízummentesség kérdése Európában sem kiváltságnak, sem diplomáciai gesztusnak nem tekinthető. Kölcsönös kötelezettségvállaláson alapul, hogy politikai céljainkat biztonsági tényezők nem kockáztathatják – mondta Gál Kinga (Fidesz) a brüsszeli vitában, és hozzátette: a következő generációk, a fiatalok számára a vízummentesség az európai jövő ígéretét kínálja.

Göncz Kinga szocialista EP-képviselő azt hangoztatta, hogy a vízummentesség megadásának és a taggá válásnak nincs, és nem is lehet más feltétele, mint a követelmények teljesítése. Ám megjegyezte: elfogadhatatlan, ha a kritériumok teljesítésének elfogulatlan értékelése helyett belpolitikai megfontolások befolyásolják a kormányok lépéseit. Arra célzott, hogy egyes tagállamok „biztonsági problémákra” hivatkozva próbálják megtorpedózni a küszöbön álló kedvező döntést.

Megfigyelők szerint a kormányokat képviselő tanácsban vita robbanhat ki, miután feszültség keletkezett az Európai Bizottság és Párizs között a romák kiutasítása miatt. A minap a Financial Times azt írta: félő, hogy emiatt Párizs sok uniós kérdésben kevésbé lesz együttműködő partner.

Muzulmánok imádkoznak az albán fővárosban, Tiranában. Beengedik őket?
Muzulmánok imádkoznak az albán fővárosban, Tiranában. Beengedik őket?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.