Duplán megtréfálták a franciákat

Gondosan angolul tették ki az üzenetet a francia külügyminisztérium feltört Twitter-oldalára, hogy minél többen értsék. „Fuck you Romanian people! I hate you all and I want destroy EU!” (Románok, menjetek a p…-ba! Utállak titeket és el akarom pusztítani az EU-t!) Különösen kínosan érintette ez a romániai cigányokat kitoloncoló francia kormányt, amely a nemzetközi sajtóban már így is bírálatok kereszttüzébe került.

Bár az üzenetet egy órán belül eltüntették, és a külügyminisztérium szűkszavú közleményt adott ki, a hír addigra bejárta a világhálót. A párizsi külügyben csak annyit árultak el, hogy az internetes osztály felvette a kapcsolatot a Twittert üzemeltető céggel. Egyelőre mindenki találgat: vagy kívülről szerezte meg valaki a Twitter-fiók jelszavát, vagy házon belül, a minisztérium egyik háborgó munkatársa tette közzé az ominózus két mondatot.

Az időzítés aligha véletlen. A brüsszeli EU-csúcson éppen aznap szólalkozott össze Sarkozy francia államfő és Barroso európai bizottsági elnök; ez utóbbi ragaszkodott ahhoz, hogy szabálysértési eljárás induljon Franciaország ellen, a romák célzott kiutasítása miatt. Az internet persze már tele volt az EU–francia romavitával kapcsolatos gúnyolódással, de mégiscsak zavarba ejtő a @francediplo oldalon effélét olvasni.

Nem először hozták kellemetlen helyzetbe a párizsi külügyi tárcát. Nyáron álhonlapot kreáltak internetes kalózok, amelynek nemcsak a külalakja, hanem a címe (diplomatiegov.fr) is kísértetiesen emlékeztetett a külügyminisztériuméra (diplomatie.gouv.fr). Szerkesztőségekhez eljuttatott sajtóközlemények is felhívták a figyelmet a szenzációs álhírre: Franciaország visszafizeti Hai tinek azt a pénzt, amelyet X. Károly király kért 1825-ben a karib-tengeri állam függetlenségéért cserébe.

Vicces kedvében volt az internetes „csínytevő”, aki szerint a francia külügyminiszter erről július 14-én, a francia forradalom évfordulóján írt alá megállapodást. Nem értékelték viszont a tréfát Párizsban, ahol nyomozást indítottak – egyelőre eredménytelenül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.