Cseh médialincs vagy közszolgálati feladat?

Václav Klaus főtanácsadója szerint a cseh televízió a múlt század ötvenes éveinek sötét módszereit ismételte meg azzal, hogy élőben közvetítette a romák elleni gyújtogatással vádolt személyek perét.

Csehországban megkülönböztetett figyelemmel kísérik azt a pert, amelyben a két roma család ellen tavaly elkövetett, Molotov-koktélos támadás négy vádlottja ellen ítélkeznek. Az elmúlt napokban főleg az váltott ki indulatos társadalmi és szakmai vitát, hogy a cseh köztévé (CT) élőben közvetítette az ügyész és a védőügyvédek záróbeszédeit, valamint az utolsó szó jogán elhangzott védekezéseket.

Petr Hájek, a cseh elnök főtanácsadója szerint a CT ezzel a lépéssel megengedhetetlen nyomást gyakorolt a független bíróságra, és valóságos lincshangulatot idézett elő. – Természetesen mélységesen elítélem a romák elleni támadást, amelyről azonban bizonyítékok alapján kell ítélkezni, mindenféle külső nyomás nélkül. Nem térhetünk vissza a múlt század sötét ötvenes éveihez, amikor a koncepciós perekről ugyancsak helyszíni közvetítésekben számolt be a rádió – hangoztatta Václav Klaus egyik bizalmasa. Lapunk megkeresésére Ladislav Sticha, a CT szóvivője nem volt hajlandó kommentálni az elnöki tanácsadó szavait. Ugyanakkor elmondta, hogy a köztévé alapvető feladata tudósítani a kiemelkedő közérdeklődést kiváltó eseményekről. –Ezt a pert milliók kísérik nagy figyelemmel, az élő közvetítéssel tehát a kötelességünknek tettünk eleget – érvelt a szóvivő. Több szakértő szerint az illetékes bíróság joga eldönteni, kizárják-e a nyilvánosságot. Ha nem tették meg, akkor a köztévét sem lehet kitiltani – vélekedtek.

Peter Steigerwald, a legnagyobb példányszámú napilap, a Mladá fronta Dnes politikai elemzője az élő közvetítés árnyoldalaként említette, hogy a vádlottak saját nézeteik propagálására és bűntettük bagatellizálásra használták fel a tévékamerák jelenlétét. Mind a négyen a neonácikra jellemző öltözékben jelentek meg, és azt hangoztatták, hogy nem akarták megölni a romákat. A támadással csupán a lopásaikat és más bűncselekményeiket torolták meg. – Egyébként nem vagyunk fajgyűlölők – közölte Jaromír Lukes, az egyik vádlott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.