Botrányhős lett a New York-i magyarból

A The New York Times Alan Hevesi példájával érvel amellett: nem lehet egyetlen emberre bízni egy 125 milliárd dolláros állami nyugdíjalap sorsát.

Mélyen sajnálom viselkedésemet. Őszintén és mélyen megkövetem New York állam népét, a bíróságot, családomat –ismerte el bűnösségét egy korrupciós ügyben Alan Hevesi, aki akár négy év börtönt kockáztat. Az ítélethirdetésre december közepén kerül sor.

A Demokrata Párt magyar származású politikusa, Hevesi Simon egykori budapesti főrabbi unokája elismerte: New York állam számvevőjeként mintegy egymillió dollár kenőpénzért, benne olaszországi és izraeli jutalomutakért, egy barátjának adott színlelt tanácsadói szerződésért, valamint kampánytámogatásért cserébe juttatott negyedmilliárdos befektetéshez egy kaliforniai üzletembert. A korábban nagy tekintélyű Hevesi – aki az apai ágon szintén magyar származású George Pataki kormányzói évei alatt töltötte be ezt a hivatalt – négy éve mondott le, miután elismerte: a szabályokkal ellentétesen állami sofőrrel szállíttatta beteg feleségét.

Pénteki szerkesztőségi cikkében a The New York Times Hevesi példájával érvel amellett, miért nem lehet egyetlen ember döntéseire bízni a világ egyik legnagyobb befektetési portfóliója, a 125 milliárd dolláros New York-i nyugdíjalap sorsát. Hevesi a hetedik ember, aki bűnösnek vallotta magát az ügyben. Kijáróembere sárosabb: 76 vádpontban marasztalná el az államügyész. –Hevesi a korrupció kultúráját irányította – közölte Andrew Cuomo, az állam „igazságügyminisztere”, a Demokrata Párt jelöltje a néhány hét múlva esedékes kormányzóválasztáson. Az államban uralkodó hangulatra jellemző, hogy Carl Paladino, a republikánus ellenfél azt mondta: megválasztása esetén baseballütővel vonulna be az állam fővárosába, Albanyba. Ezt később úgy finomította, hogy New York népe lesz ez a sporteszköz a kezében.

Távozik a nemzetbiztonsági tanácsadó

Bejelentették pénteken James Jones nyugalmazott tengerészgyalogos tábornok távozását a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójának posztjáról; a helyére helyettese, Tom Donilon kerül. Washingtoni források szerint Jones eleve nem tervezte hosszúra a jövőjét ebben a székben, és arra készült, hogy kiszáll a 2010. novemberi, félidős választások apropóján. Ez nem számít éppen szokatlan lépésnek, de Jones elődje, Stephen Hadley például George W. Bush teljes második elnöki időszakát is kitöltötte a poszton, ahogyan Condoleezza Rice is az elsőt. (Sz. L. L.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.