Tálibokaz afgán kormányban?

Titkos, magas szintű tárgyalások kezdődtek a tálibok és Hamid Karzai afgán elnök képviselői között a több mint kilenc éve húzódó háború tárgyalásos befejezéséről.

Ezek kezdeti stádiumban vannak – írja szerdai címlapján a The Washington Post. Bár a hír önmagában jelentős (különösen, hogy az idő igencsak sürget az amerikai kivonulás 2011 júliusára tervezett kezdete előtt), ez nem példátlan, és a washingtoni stratégiától sem idegen. Az amerikai lap is utal rá: hasonló megbeszélések folytak már (mégpedig Szaúd-Arábiában), de több mint egy éve eredménytelenül értek véget.

Barack Obama amerikai elnök másfél éve, aThe New York Times hasábjain utalt a tálibok megosztásának, a mérsékeltebbekkel való kiegyezésnek a lehetőségére. – Az iraki siker titka részben az volt, hogy nyitottunk olyan emberek felé, akiket ugyan iszlám fundamentalistának tekintünk, de akik hajlandók voltak velünk dolgozni, mert teljesen elidegenítette őket az al-Kaida iraki taktikája. Lehetnek hasonló lehetőségek Afganisztánban és a pakisztáni térségben. De a helyzet összetettebb. A régiót kevésbé kormányozzák, a törzsek ádáz függetlensége történelmi. Sokkal nagyobb kihívás lesz mindezen eligazodni – fogalmazott akkor.

E sorok írója először az évtized közepén, a brüsszeli NATO-székházban hallotta, hogy holland részről felmerült: tárgyalni lehetne a tálibok egy részével – de ez akkor „eretnek” nézetnek számított.

Állítólag szó van arról, hogy a tálibok képviselői a kabuli kormányban is helyet kapnának. Ugyanakkor maguk a tálibok megosztottak, a The Washington Post afgán és arab forrásai szerint a tálib vezetés tart attól, hogy a radikálisabb elemek kiszorítják. Az afgán kormány komolyan gondolhatja a dolgot: „békedzsirgát” tervez. –Így érnek véget az ilyesfajta lázadások – fogalmazott a közeledésről David Petraeus tábornok, az amerikai parancsnok.

Afgán motorosok várakoznak egy amerikai–afgán közös ellenőrző pontnál, Kandahár külvárosában
Afgán motorosok várakoznak egy amerikai–afgán közös ellenőrző pontnál, Kandahár külvárosában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.