Svájci sajtot falnak az olasz patkányok

Két olasz és egy román patkány rajzfilmfigurája hirdeti a bűnözés hatvanszázalékos növekedését a svájci Ticino kanton plakátjain.

Az olasz rágcsálók egyike ráadásul a római pénzügyminiszter hasonmása – aki az Északi Ligához közel álló politikusként hasonlót szorgalmaz a határ túloldalán.

„Mindig van ligásabb tőlünk északabbra” – állapította meg a La Provincia di Como című napilap a szomszédos Svájc 83 százalékban olasz ajkú kantonjában indított, bevándorlóellenes kampányról.

Az interneten kezdett, majd az utcákra is kivitt Balairatt (Táncolnak a patkányok) mozgalom negatív jelképe a kerek sajtot szétrágcsáló Fabrizio (csemperakó patkány a Maggiore-tó olasz partján levő Verbaniából), Bogdán (tolvajálarcos román patkány) és a szintén olasz patkány Giulio, aki ügyvéd, és az Északi Liga pajzsát tartja a kezében. Ők képviselik az olasz–svájci határon minden hajnalban és este átlépő ötvenezer olasz ingázó munkást, a kelet-európai bevándorlókat és a Berlusconi-kormány svájciakat sújtó adópolitikájának szerzőjét,Giulio Tremonti pénzügyminisztert. Az ő bűne, hogy adókedvezménnyel rávette az olaszokat, hazai bankba utalják vissza a Svájcba menekített vagyonukat.

A tiltakozás nem váratott magára: Verbania polgármesterétől egészen a római parlamentig egységes a felháborodás. Az olaszellenes kampány kezdeményezőjét azonban nem volt könynyű azonosítani. A gyanú kezdetben a ticinói Ligára esett, az olasz Északi Liga ideológiai testvérpártjára – de mint kiderült, a Pierre Rusconi vezette Centrumpárti Demokratikus Unió (Udc) az ötletgazda.

Az olasz származású Rusconi gyerekesnek és haszontalannak nevezte a barátaival harmincezer svájci frankért kiragasztott óriásplakátok miatti vitát. Az egész szerinte azt bizonyítja, hogy az olaszoknak még humorérzékük sincs.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.