Köztársasági front alakul Strasbourgban

– A szomszédomnak köszönhetem az életemet – mondta kérdésünkre Faruk Günaltay, a strasbourgi művészmozi vezetője.

– Két ismeretlen személy az udvaromban felgyújtotta az ott parkoló autókat, és a lángok már az ablakainkat nyaldosták, amikor a szomszédok ránk verték az ajtót. S ez csak egy azokból a rasszista provokációkból, amelyek egymást érik mostanában az „európai városként” ismert Strasbourgban.

Itt lakik tőlem nem messze a városszerte ismert nőgyógyászprofesszor, a zsidó származású Israel Nisand, akinek antiszemita feliratokat festettek a házára. A bűne (persze a származása mellett) az lehetett, hogy támogatta, hogy a 18 évnél fiatalabb lányok szülői engedély nélkül, ingyenesen is kaphassanak fogamzásgátló tablettákat. Párizsban ez régóta nem gond, de Strasbourg konzervatív vidéki város, itt bűnhődnie kellett liberális álláspontja miatt – mesélte Günaltay.

Az év eleje óta két tucatnál is több rasszista jellegű incidens történt Strasbourgban, és Roland Ries, az elzászi város szocialista polgármestere most megálljt parancsolt: internetes petíció formájában „köztársasági frontot” hirdetett a rasszista megnyilvánulások ellen. Petícióját már az első huszonnégy órában 1500-an írták alá, köztük a fent említett két áldozat, Faruk Günaltay és Israel Nisand. Nincs ott viszont az aláírók között sem a kormánypárti UMP képviselője,Robert Gross mann (aki bírálta a strasbourgi polgármester kezdeményezését), sem a szocialista nemzetgyűlési képviselő, Armand Jung, aki pedig korábban a belügyminisztert is interpellálta az incidensek miatt. Utóbbi hangsúlyozta: ez most nem a felháborodás, a szimbolikus cselekvések időpontja, itt nagyon határozottan lépni kell az elharapózó idegengyűlölet ellen.

Alighanem igaza van. Az elzászi polgármester internetes petíciójával egy időben felkerült a világhálóra egy videó, amelyen az egyik strasbourgi külváros, Bishheim lakója, egy amatőr fi lmrendező felgyújt egy Koránt, majd a lángokat vizeletével oltja el. Az épületes attrakció Párizsban is visszatetszést keltett, és Brice Hortefeux belügyminiszter nyomban elrendelte, hogy januártól ezer rendőrrel többet vezényeljenek a francia utcákra és terekre. A rendőröket emellett mentesítik a pluszfeladatok alól, s a jövőben kizárólag a közbiztonsággal és a bűnözés elleni harccal kell foglalkozniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.