A családokon spórol Cameron

A gyerekes családokon spórolna az új brit konzervatív kormány. David Cameron javaslata azonban jókora vitát váltott ki, még saját pártja soraiban is.

A brit kormányfő a csaknem 12 százalékos költségvetési hiányra hivatkozva igyekszik karcsúsítani a büdzsét: ennek egyik eleme lenne, hogy amagas keresetű családoktól megvonná a gyerekek után járó támogatást. Az intézkedés 1,2 millió családot érintene, ám egymilliárd font megtakarítást hozna. A lépés 2013-tól lépne életbe és az évi 44 000 fontnál többet kereső –vagyis a legmagasabb adósávba eső – keresőket érintené. A gyerekek után 1981 óta jár általános támogatás Nagy-Britanniában: a nem keresetfüggő juttatás hetente 20 font gyerekekként, és bevezetése óta annyira népszerű, hogy senki sem mert hozzányúlni. A konzervatív előd, John Major 1987-ben választási ígéretei között is felsorolta, hogy ennek semmiképpen nem szabad keresetfüggő járulékké válnia. Hasonló ígéretet tett egyébként David Cameron is a választások előtt.

Így aztán nem csoda, ha a kormányfőnek saját pártjában is védelmeznie kell a javaslatot: a toryk attól tartanak, hogy épp a párt szavazóbázisát adó felső középosztálybeli családokat sújtja majd, különösen pedig azokat, ahol az anya főállásban otthon neveli a gyerekeket. A reform furcsasága ugyanis, hogy nem családi, hanem egyéni jövedelmeket vesz alapul: vagyis egy kétszer 40 ezer fontot kereső házaspárra nem vonatkozik majd, ám ha csak az egyik szülő dolgozik, viszont 45 ezer fontnál többet kap, akkor rájuk már igen.

A tory vezetés azonban kiáll az ötlet mögött: Cameron tegnap körbeturnézta a brit rádió kat és televíziókat, hogy megmagyarázza, miért van szükség erre a lépésre. – Ez nem tesz minket népszerűbbé, de meg vagyok győződve róla, hogy a jó irányba tett helyes lépés – bizonygatta, majd hozzátette: a rekordmagas deficit csökkentése érdekében nagyobb teherviselésre kell kérni azokat a családokat, akiknek „szélesebb a hátuk”, vagyis többet elviselnek.

Cameron családjával kampányolt a támogatás eltörlése mellett
Cameron családjával kampányolt a támogatás eltörlése mellett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.