Célkeresztben az Eiffel-torony?

„A szüleim hívták fel a figyelmemet a fenyegetésre, amikor Skype-on beszéltünk. De azt feleltem: miért mondjátok ezt nekem? Már itt vagyok, és utaznom kell a londoni metrón!” – egy, a brit fővárosban tanuló amerikai diáklány, Sara Popovich példáján érzékelteti a hétfői The New York Times: nem mindenki tud mit kezdeni a washingtoni külügy által kiadott utazási figyelmeztetéssel. Bruce Hoffman, a Georgetown Egyetem terrorizmusszakértője szerint a hangsúlyozottan csak éberségre felszólító, nem pedig a turistákat az utazástól eltanácsoló ajánlás nem is különösebben hasznos.

– A figyelmeztetések általában országspecifikusak. Ez most egy egész földrészre vonatkozik. Nem is világos számomra, mi az üzenete azon túl, hogy a világ veszélyes hely: ezt márpedig eddig is tudtuk – fogalmazott.

Amerikai illetékesek még pénteken közölték, hogy az al-Kaida vezetői, köztük Oszama bin Laden is érintett egy Európa ellen irányuló terrortámadás előkészítésében. A 2001. szeptember 11-e óta első számú közellenségnek számító szaúdi érintettségét először az amerikai közszolgálati rádió jelentette. Egy nappal korábban a pakisztáni hírszerzés tett említést nyolc németországi és két nagy-britanniai dzsihadista merénylet tervéről. Az általánosságok akkor váltak konkrétabbá, amikor a Fox News amerikai hírcsatorna egy nyugati hírszerzési illetékesre hivatkozva azt közölte: Ahmed Sidiqi, egy, a bagrami (Afganisztán) támaszponton kihallgatott német-pakisztáni konkrét listával is szolgált. Ezeken állítólag olyan kiszemelt célpontok is szerepeltek, mint a berlini Alexanderplatz tévétornya és a főpályaudvar vagy a párizsi Notre-Dame székesegyház és az Eiffel-torony. Nem világos mindamellett, hogy a tervek menynyire voltak konkrétak, vagy a lista inkább csak a terroristák vágyait tükrözte.

Hétfőn az amerikaiak és a britek után Japán is óvatosságra intette Európában utazó állampolgárait. Párizsban egy főt őrizetbe vettek terrortámadás kísérletével összefüggésben, de francia és német illetékesek is azt közölték: szeptemberhez képest nem emelték a terrorkészültség szintjét. Egy Párizsban éppen hétfőn közölt felmérésből az derül ki: a franciák négyötöde szerint a terrorizmus komoly vagy nagyon komoly veszélyt jelent. Ám tízből négyen úgy vélik: a kormány „kissé túl sokat” foglalkozik ezzel a témával, amely egyébként a társadalmat foglalkoztató gondok sorában csak az ötödik, négy gazdasági probléma után.

Rendőrök állnak a kiürített Eiffel-torony tövében szeptember végén
Rendőrök állnak a kiürített Eiffel-torony tövében szeptember végén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.