Távirati stílusban

Dombrovskis nyert Lettországban

Valdis Dombrovskis jelenlegi miniszterelnök kormánykoalíciója – megszorító programja ellenére – jelentős többséggel nyerte a hét végi lettországi parlamenti választásokat – derült ki az országos választási bizottság által vasárnap közzétett végeredményből. A Dombrovskis mögött felsorakozott politikai erők nem rejtették véka alá: Lettországra még népszerűtlen intézkedések várnak, hogy kilábaljon a gazdasági válságból. (MTI)

Megnövekedett terrorveszély

A brit külügyminisztérium a megnövekedett terrorveszélyre figyelmeztette vasárnap a Franciaországba és Németországba utazó állampolgárokat. A veszély szintje eddig „általános” volt, és ez módosult a „magas” fokozatra. Röviddel korábban az Egyesült Államok adott ki hasonló figyelmeztetést Európára vonatkoztatva. Theresa May brit belügyminiszter az otthoni fenyegetettség szintjét „komolynak” minősítette. (MTI)

Lula pártfogoltja a favorit

Parlamenti és elnökválasztások voltak tegnap Brazíliában: csaknem 136 millió választópolgár járulhatott az urnákhoz. Befutónak Dilma Rousseff, a leköszönő elnök, Luiz Inácio Lula da Silva pártfogoltja, a Munkáspárt jelöltje számít: a politikus az előzetes felmérésekben magabiztosan vezet legfőbb ellenfele, José Serra volt Sao Paoló-i kormányzó, a Brazil Szociáldemokrácia Pártjának jelöltje előtt. Rousseff esélyes arra, hogy a szavazatok több mint 50 százalékát megszerezve már az első fordulóban elnyerje az államfői tisztséget. Ő lenne Brazília első női elnöke. (MTI)

Voksoltak Boszniában

Megnyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap reggel Boszniában; megkezdődött a parlamenti és elnökválasztás. Nagyjából 3,1 millió választópolgár adhatta le voksát a balkáni ország három legnagyobb népcsoportját, a bosnyákot, a szerbet és a horvátot képviselő háromfős államelnökség tagjaira és a központi parlament képvi se lő jelölt jei re. Megfigyelők szerint nem várható jelentős elmozdulás a négy évvel ezelőtti választások eredményeihez képest, vagyis ezúttal is az egyes népcsoportok nacionalista pártjai számíthattak a legtöbb szavazatra. (MTI)

Berlusconi rossz vicce

A Vatikán és Olaszország zsidó közössége szombaton felháborodásának adott hangot Silvio Berlusconi olasz kormányfő egy rosszízű zsidóvicce miatt. A bombasztikus megnyilvánulásairól ismert miniszterelnök a minap a háza előtt összegyűlt fiatalokat egy olyan tréfával igyekezett megnevettetni, amely arról szólt, hogy egy zsidó család busás havibérért egy zsidót bújtatott, de nem közölték vele, hogy a háborúnak már vége. Velasio De Paolis, a Vatikán „pénzügyminisztere” követelte, hogy Berlusconi kérjen bocsánatot az olaszoktól és mindenekelőtt a hívektől. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.