A keletnémetek viselték a fő terheket

A keletnémet polgárjogi aktivisták mellett a kelet-közép-európai nemzetek, köztük Magyarország szerepét is méltatta az újraegyesülés huszadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen mondott beszédében a német államfő.

A vasárnap Brémában tartott ünnepi megemlékezés szónokaként ChristianWulff kiemelte: Mihail Gorbacsov új politikája, a lengyelországi Szolidaritás szakszervezetben tömörült munkások és a nyugati határt a keletnémet menekültek előtt megnyitó magyar kormány nélkül nem valósulhatott volna meg a német állami egység. Az utóbbi húsz esztendőben végbement társadalmi változásokról szólva a szónok rámutatott: ezeknek terheit túlnyomórészt a keletnémetek viselték. Teljesítményük azonban mind a mai napig nem talált kellő mértékben méltatásra.

A szövetségi elnök kijelentette: egy szabadságon alapuló országnak lételeme a sokrétűség. A túl nagy különbségek azonban végső soron veszélyeztetik az ország összetartó erejét. Az elnök az ország előtt álló fontos feladatnak nevezte a bevándorlók integrációját, hangsúlyozva: a jövő azon nemzeteké, amelyek nyitottak a kulturális sokszínűségre. Hozzátette: aki Németországban él, annak tisztelnie és védelmeznie kell az alkotmányt és annak érté keit. Tartania kell magát „a közös szabályokhoz, és el kell fogadnia azt, ahogyan a németek élnek. Aki nem így tesz, aki megveti országunkat és annak értékeit, annak határozott ellenállással kell számolnia; ez éppúgy vonatkozik fundamentalista, mint jobb- és baloldali szélsőségesekre.”

A brémai rendezvényen megjelent a teljes német politikai elit, élén AngelaMerkel kancellárral.

Angela Merkel vezetésével érkeznek az ünnepségre a kormányzati tisztségviselők
Angela Merkel vezetésével érkeznek az ünnepségre a kormányzati tisztségviselők
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.