Németország – megbízható partner a világon mindenütt

Örömmámorban úszó ország, egymást átölelő, a boldogságtól egyszerre síró és nevető, ünneplő emberek Berlin szívében, a brandenburgi kapunál: e megható erejű képek elválaszthatatlanul összefonódnak a német újraegyesítéssel. – Mi vagyunk a nép – skandálták a tömegek.

Az egész világ a tanúja volt, hogy az emberek bátorsága milyen erőket volt képes felszabadítani, és a szabadság iránti vágy hogyan tudott egy diktatúrát térdre kényszeríteni. Egy évvel később, 1990. október 3-án pedig bekövetkezett a két német állam újraegyesítése.

A német egység óta eltelt 20 év alkalmat ad a visszatekintésre és egyben a köszönet kinyilvánítására. Köszönetet mondani azért, hogy a német egységhez vezető út akkoriban váratlanul egyenesnek és gyorsnak bizonyult. Ezt nyugati és keleti partnereinknek köszönhetjük. A történelmi változások éveiben kapott támogatást és szolidaritást köszönettel elfogadtuk, sohasem fogjuk elfelejteni.

A szabadságban kivívott egységért cserébe mi, németek, azt ígértük, hogy az egyesült Németország Európa és a nemzetközi közösség mélyen beágyazott tagja lesz. E fogadalmunkat továbbra is fenntartjuk. Partnereinkkel együtt az elmúlt években sok mindent elértünk Európában. Ma huszonhét tagország 500 millió európai polgára közös jogi keretek között, békében és szabadságban él. Az Európai Unió a maga nemében egyedülálló, rendkívül sikeres megbékélési és békeprojekt.

Húsz évvel a német újraegyesítés után változatlanul az a feladatunk, hogy a világot békésebbé és élhetőbbé tegyük. A német külpolitika békepolitika. Számos olyan kihívás előtt állunk, amelyekkel a globalizált világban csak közös erővel tudunk megbirkózni. A leszerelés, a klímaváltozás, az energiaellátás, a demográfiai változások csak kiragadott példák az Európára és a világra a jövőben váró nagy feladatok közül. A német újraegyesítés megtanított minket, hogy sok minden lehetséges, ami korábban lehetetlennek látszott. A helyes döntésekhez ugyanakkor akarat és bátorság szükségeltetik. Németország mindehhez megbízható partnerként készen áll.

A szerző német szövetségi külügyminiszter

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.