„Cigány vagyok!”

Büszkén állítja magáról a Connect-R művésznevű fiatalember: „Cigány vagyok!” A 28 éves bukaresti születésű énekes – eredeti nevén Stefan Mihalache – első díjat nyert tavaly a Burning Love (Égő szerelem) című számával a romániai zenei díjak fesztiválján, az idén útjára bocsátott Still című videoklipje pedig szintén az első helyet tartja hetek óta. Rajonganak a zenéjéért a román fiatalok, de ma már Európa-szerte is ismerik a nevét.

A géplakatosból lett sztár azt mondja, az istenek már minden talentumot szétosztottak a népek között, és mire a cigányságra sor került, csak a muzsika maradt. Személyes sikerét is azzal magyarázza, hogy keménymunkával a hátrányosan megkülönböztetett cigányság is képes legyőzni az előítéleteket és elfogadtatni magát a többségi társadalommal.

A hiphop, a soul, az r’n’b és a reggae stílusokat ötvöző muzsikájának népszerűsége okán az énekest nemrég az Euronews is megszólaltatta. Kiderült, hogy a neve életcélját tükrözi: embereket összekötni, persze a zene révén, amelyet sosem tanult iskolákban. Connect-R azt mondja, jó adag bátorságra volt szüksége ahhoz, hogy tavaly, az első díj átvételekor a „Cigány vagyok!” feliratú pólóval jelenjen meg a színpadon. De úgy érezte, ritkán lesz ennél jobb alkalom arra, hogy egyszerre sok emberrel érzékeltesse: léteznek olyan cigányok is, akikre a sztereotípiák és az előítéletek nem érvényesek.

„Meg akartam mutatni a világnak, hogy nonszensz sértő kifejezésként használni a cigány szót. A magamfajtáknak pedig azt akartam megmutatni, hogy mi másmilyen eredményekre is képesek vagyunk” – fogalmaz a művész. Bevallotta, hogy maga is sokszor ütközött előítéletekbe. Zenéjét hallgatva, a YouTube-on is ezerszámra találhatók ilyen jellegű hozzászólások.

„Igen, jó szám, jól énekel, a szöveg is jó, az üzenet nemkülönben, és jól is táncol… kár, hogy cigány” – efféléket írnak a rajongói. Connect-R erre úgy válaszol, hogy büszkén vállalja identitását: „Nos, igen, cigány vagyok!”

Megvan azért a lesújtó véleménye saját nemzetisége egyes tagjairól is. „Nagyon közel állok a gyökereimhez, így megállapíthatom, hogy a romák megváltoztak. Régen sok mesterséget űztek szakértelemmel, ma viszont Európa nagy központjainak külvárosaiba vonultak, és szégyent hoznak ránk” – mondja.

Bár sejti, hogy ezzel a sajátjai sorában csalódást okoz, úgy véli, Nicholas Sarkozy helyesen jár el, amikor a Franciaországban gondokat okozó romákat hazaküldi. „Néhány évvel ezelőtt Sarkozy támogatta Románia felvételét az Európai Unióba, úgyhogy nem hiszem, hogy ellenséges szándékkal teszi, amit most cselekszik” – vélekedik.

Felemelkedését állítja példaként a hazatoloncoltak elé. „Mi, cigányok, mindig értettünk a zenéhez, ez az egyik legkiválóbb vonásunk, nos, tessék ezt tökélyre vinni!” – hangzik az útmutatása. Connect-R meg van győződve arról, hogy az előítéletet csak munkával és kiváló eredménnyel lehet legyőzni.

A népszerű roma rapper, Stefan Mihalache. Új hangszín
A népszerű roma rapper, Stefan Mihalache. Új hangszín
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.