Kémek a csúcson

A lengyel miniszterelnök nem volt orosz kém, de az orosz hírszerzésnek sikerült alaposan felkavarnia a vizet Varsóban, sőt, annak idején veszélybe került a lengyel NATO-tagság is.

Egy tizenöt éves történetre is utal az Agentura.ru orosz internetes újság két szerzője Új nemesség című könyvében. Inna Borogan és Andrej Szoldatov kötete – amely szeptemberben angolul is megjelent – arról szól, hogy a KGB tovább él, sőt nagyobb hatalma van, mint az egykori Szovjetunióban, ahol a párt mégiscsak felügyeletet gyakorolt felette. Azzal, hogy az orosz politika centrumába és élére tartósan egy volt KGB-tiszt, Vlagyimir Putyin került, a szervezet elfoglalta az orosz államot, annak „új nemessége” lett.

A könyvben az orosz titkosszolgálat hidegháború utáni akcióinak egyike is megjelenik. Tizenöt éves történet, de máig érvényes a hatása: 1995-ben Józef Oleksy hivatalban lévő lengyel miniszterelnököt saját belügyminisztere, Andrej Milczanowski azzal vádolta, hogy ő az oroszok ügynöke. (Az akkori lengyel államvédelem egyik ügynöke korábban beszervezte Grigorij Jakimisin orosz diplomatát, aki „elárulta” neki, hogy a kormányfő „Olin” fedőnévvelMoszkvának dolgozik.) A váddal szemben Oleksy védekezett, de tisztázta magát. Jakimisin eltűnt Varsóból.

Az egykori orosz diplomata neve később a kémkedésért 2004-ben elítélt kutató, Igor Szutyagin ügyében tűnt fel. (Szutyagin az akadémiai USA-kutató Intézet munkatársa volt, s azzal vádolták, hogy katonai titkokat adott át az amerikaiaknak. Nemrég szabadult az Amerikában nyáron lefogott orosz kémcsoport elengedése fejében.) Az orosz titkosszolgálat (FSZB) úgy manipulálta a bírósági eljárást, hogy az esküdtszéknek Jakimisin volt ügynökként is tagja lehetett, bár ezt az orosz törvények tiltják. Az esküdtszék „jól vizsgázott”: Szutyagin sokéves börtönbüntetést kapott. A két orosz újságíró megkérdezte az „esküdtet”, hogy az 1995-ös lengyel politikai botrány orosz provokáció volt-e? A volt diplomata válasz helyett nagyot nevetett. Soha nem tiltakozott a később a sajtóban megjelent feltételezés ellen. Ha provokáció volt, talán Varsó NATO-tagságát akarta megakadályozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.