Vollebaek törölné a pénzbírságot a szlovák államnyelvtörvényből

Budapesti tárgyalásai után tegnap Pozsonyban szlovákiai politikusokkal találkozott Knut Vollebaek.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa Rudolf Chmel kormányalelnöknek és Daniel Krajcer kulturális miniszternek is hangsúlyozta, hogy meggyőződése szerint teljesen el kellene törölni a pénzbírságot a tavaly elfogadott szlovák államnyelvtörvény jövő hónapra tervezett módosítása során.

– Pozitívumként értékelem a tervezett változásokat, különösen azt, hogy a jogszabály már nem avatkozik be a magánéletbe, tehát a polgárokat nem bünteti anyanyelvük használata miatt. Ugyanakkor az anyagi szankciók semmilyen vonatkozásban nem kívánatosak, mert nem segítik elő a nemzetek közötti megértést és az összetartó társadalom kialakulását – nyilatkozta Vollebaek a találkozók után. Hozátette: a módosított jogszabálytervezet angol fordítását csupán tegnap kapta meg, ezért a végleges és részletes álláspontját csak a dokumentum áttanulmányozása után közli.

A szlovák politikusok tegnap arról biztosították az EBESZ főbiztosát, hogy ajánlásait fi gyelembe veszik a pozsonyi parlament októberi ülésén, amikor az államnyelvtörvény módosítása napirendre kerül. A diplomata elismerően szólt arról is, hogy a tervezett törvénymódosításra a magyar kormány kedvezően reagált, és ezzel remélhetőleg hozzájárul a két szomszédország közötti kapcsolatok javulásához.

Knut Vollebaek találkozott Bugár Bélával, a pozsonyi képviselőház alelnökével is, aki szerint legjobb lenne a teljes jogszabályt vagy legalább a pénzbírságról rendelkező cikkelyt törölni. Az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa megkapta a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának állásfoglalását is, amelyben a huszonöt civil szervezetet tömörítő testület rámutat: a törvény szigora néhány esetben ugyan árnyalatnyit enyhül, de alapjaiban nem módosul. A kisebbségek nyelvhasználatát továbbra is hátrányosan érinti, és félreértelmezésekre adhat lehetőséget. Továbbra is tilt, büntet és félelmet kelt – vélekednek az elemzők.

Maradhatnak a kétnyelvű földrajzi nevek

A kassai székhelyű szlovákiai alkotmánybíróság szerdai döntése alapján nem sérti az alaptörvényt, ha a szlovákiai nemzetiségi iskolákban használt tankönyvekben kétnyelvűen, elsőként a nemzeti kisebbségiek anyanyelvén tüntetik fel az általuk használt földrajzi neveket. Ezzel elutasították a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) parlamenti képviselőinek, valamint a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Néppárt (LS-HZD) több tagjának közös beadványát, amelyben azt kérték a taláros testülettől, hogy a jelenlegi gyakorlatot nyilvánítsa alkotmánysértőnek, „különben a Trianon előtti állapotokhoz térünk vissza, amikor a szlovákiai helységneveket elmagyarosították.” (Sz. J. P.)

Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa
Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.